Woningopkopers dragen bij aan verbeterde verduurzaming

Artikel delen

Nederland is een druk bevolkt land met een tekort aan woningen. De hoeveelheid leegstaande bedrijfspanden en woon-werkcombinatie panden zijn echter vrij hoog. Nederland is een land waar werkgelegenheid hoog in het vaandel staat. In de coronaperiode is het aantal bedrijfspanden wat leeg staat verder toegenomen. Van wezenlijk belang om daar iets aan te doen en tevens een kans voor opkopers en vastgoedbedrijven om meer woningen te creëren.

woning

Een huis verkopen aan een bedrijf, waaronder vastgoedbedrijven en beleggers komt tegenwoordig steeds meer voor. Vastgoedbedrijven overwegen bij de aankoop van bedrijfspanden en woningen, onder andere af of het huidige gebruiksdoel wel zo duurzaam is. Waar er een tekort aan woningen is, wordt veelal de vraag gesteld of het omzetten van bedrijfspand naar woning een geschikte optie is. In de praktijk gebeurt dit verhoudingsgewijs niet vaak, maar elk pand wat in een woning is omgezet is een win-win situatie voor zowel het vastgoedbedrijf als de woningmarkt.

Een voorbeeld zijn woon-werk combinatiepanden die erg geliefd zijn bij de kleinere ondernemers. Meestal betreft het woningen die men ooit heeft klaargestoomd en omgezet in gedeeltelijke bedrijfspanden. Dit is dan ook een passend voorbeeld van een project, waar een pand wordt getransformeerd naar een volledige woonlocatie.

Een ander voorbeeld zijn leegstaande kantorenpanden, waar men met toestemming van de autoriteiten, woonplekken creëren voor studenten. Dit verloopt dan in samenwerking met studentenorganisaties en zowel de kleinere alsmede omvangrijkere studentenorganisaties werken hier actief aan mee. En dit soort innovaties zien we ook bij immigranten, die massaal plaatsnemen in oude, leegstaande kantorengebouwen. Eigenlijk zijn dit vrijwel identieke voorbeelden. Het voordeel voor het land is dat vastgoed optimaal wordt gebruikt door steeds te kijken naar wat men nodig heeft. En dit heeft voor iedereen voordelen.

Vastgoedopkopers dragen ook bij aan verduurzaming in Nederland door woningen opnieuw de vastgoedmarkt in te brengen na een korte renovatie, op zowel punten die te maken hebben met veiligheid of comfort. Denk hierbij aan verbetering van de kwaliteit van de woning, zoals herstel van fundering. Maar ook sanitaire vernieuwingen, zoals toilet of badkamer, zijn aan de orde van de dag.