Alles wat je moet weten over het inschakelen van een constructeur 

Artikel delen

Bij het renoveren van een woning of bedrijfspand is een constructeur in veel gevallen onmisbaar. Dit geldt voor alle verbouwingen die van invloed zijn op de constructie van het gebouw. Dankzij de constructeur weet jij als renovatieprofessional precies of het veilig is om je werk te kunnen doen. Maar wanneer is een constructeur eigenlijk verplicht? Welke taken heeft hij allemaal? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het wel (of juist niet) inschakelen van een constructeur. 

constructeur

Wat zijn de taken van een constructeur?

Voordat een woning gebouwd kan worden, zal er eerst een constructief ontwerp worden gemaakt. Dit gebeurt ook bij grotere verbouwingen die de constructie van een gebouw mogelijk aan kunnen tasten. Een constructeur van bijvoorbeeld de Constructieshop.nl wordt vervolgens ingeschakeld om een berekening te maken. Het is zijn taak om te berekenen welke draagconstructie er geplaatst moet worden om de situatie veilig te houden. Hierbij kun je denken aan de fundering, draagbalken en het dak.

De berekening wordt niet alleen op papier gezet, maar ook zoveel mogelijk gevisualiseerd. Op die manier is het voor jou duidelijker hoe dit aangepakt moet worden en waar op gelet moet worden tijdens de renovatie. De constructeur legt dus eigenlijk de basis voor de bouw van een constructie en jij voert deze vervolgens uit.

Voordelen van een constructeur

In veel gevallen is het inschakelen van een constructeur verplicht. Bijvoorbeeld om een vergunning rond te krijgen. Zo toont men dat de nieuwe constructie veilig is. Als er geen constructieberekening is uitgevoerd, is het niet verstandig om het project aan te nemen. Doe dit pas als zeker is of dit veilig kan gebeuren.

Het heeft ook andere voordelen om een constructeur in te schakelen. Zo zal een goede constructeur zichzelf uiteindelijk terugverdienen. Ze zorgen er namelijk niet alleen voor dat de berekening de veiligheid zal verhogen, maar proberen ook een zo efficiënt mogelijk idee te presenteren. Op die manier hoeven er minder materialen gebruikt te worden en zal de verbouwing of de bouw minder geld kosten. Simpelweg door efficiënter te bouwen.