Het belang van het kiezen van de juiste hulpmiddelen voor veilig werken op hoogte

Artikel delen

Emile Bakkum, directeur-eigenaar van PST Steigerbouw, benadrukt het belang van het kiezen van de juiste hulpmiddelen voor veilig werken op hoogte. Hij legt uit dat dit niet alleen gaat om het voorkomen van ongelukken, maar ook om het bieden van efficiëntievoordelen voor bouwbedrijven

Veilig werken op hoogteDoor zorgvuldig te bepalen welk hulpmiddel het meest geschikt is, rekening houdend met de specifieke activiteiten en omgevingsfactoren ter plaatse, kunnen werkzaamheden soepeler verlopen. En dit leidt uiteindelijk tot kostenbesparingen. Bakkum licht toe: “Veilig werken op hoogte begint met een goede voorbereiding. Door potentiële veiligheidsrisico’s vooraf te identificeren, kunnen de juiste hulpmiddelen worden ingezet om de risico’s te minimaliseren. Op die manier kunnen medewerkers veilig aan de slag, zonder dat het werk tussendoor moet worden onderbroken vanwege bijvoorbeeld veiligheidskwesties of noodzakelijke herstelwerkzaamheden. Een grondige voorbereiding en veilig werken op hoogte gaan hand in hand en resulteren in een efficiëntere uitvoering van werkzaamheden en kostenbesparingen voor de aannemer.”

“Het kiezen van de juiste hulpmiddelen voor veilig werken op hoogte resulteert in kostenbesparingen voor de aannemer”

Deskundig advies bij werken op hoogte

PST Steigerbouw, gevestigd in Rijssen, levert veiligheidshulpmiddelen voor werken op hoogte aan klanten in heel Nederland en een deel van Duitsland. Hoewel ze alle benodigde materialen leveren om veilig op hoogte te werken, benadrukken hun rol als adviesorganisatie. Bakkum legt uit: “Je kunt meestal niet zomaar op basis van een telefoontje zeggen: ‘Plaats daar maar een rolsteiger’. Het is vaak complexer dan dat. Een aannemer moet een arbeidshygiënische strategie hanteren en altijd kijken naar wat in die specifieke situatie de veiligste oplossing is. Bij PST geven we deskundig advies over de juiste hulpmiddelen. We ontzorgen in het volledige vraagstuk van werken op hoogte, van advies tot levering en installatie. Of het nu gaat om steigers, klimmateriaal, hoogwerkers, hangbruggen of rolsteigers, wij leveren de materialen die het beste passen bij de specifieke werkzaamheden.”

Groeiend bewustzijn

Veilig steigerbouwBakkum heeft bijna 30 jaar ervaring in de steigerbouw. Hij begon zijn carrière als steigerbouwer en werkte zowel op booreilanden als op bouwplaatsen aan land. Later startte hij zijn eigen steigerbouwbedrijf en werkte hij voor verschillende organisaties in de branche. In 2016 richtte hij PST Steigerbouw op. Daarnaast heeft hij een passie voor onderwijs. Hij gaf les in steigerbouw aan mbo-studenten en was actief als instructeur voor veilig werken op hoogte, een rol die hij nogsteeds vervult vanuit zijn trainingsinstituut Scaffolding Training Europe. Ook is Bakkum voorzitter van de werkkamer van Stichting Veilig Werken op Hoogte (SVWOH).

“De toenemende aandacht voor veiligheid maakt niet alleen de bouwplaats veiliger, maar draagt ook bij aan een efficiëntere en effectievere projectuitvoering”

Hij merkt op dat er een groeiend bewustzijn is onder aannemers met betrekking tot veilig werken op hoogte, wat hij een positieve ontwikkeling voor de branche vindt. Hij stelt: “De toenemende aandacht voor veiligheid maakt niet alleen de bouwplaats veiliger, maar draagt ook bij aan een efficiëntere en effectievere projectuitvoering. Het is van essentieel belang om te investeren in veilig werken op hoogte, niet alleen voor het welzijn van het personeel, maar ook voor de algehele kwaliteit van het werk.”

Veilig werken op hoogte

Vooroplopen in veiligheid: het AGS leuningsysteem

PST Steigerbouw is de eerste in Nederland die het allround leuningsysteem AGS van de fabrikant Layer toepast. Dit systeem zorgt ervoor dat steigers veilig kunnen worden op- en afgebouwd dankzij een geïntegreerd leuningssysteem. Het voorziet steigervloeren zowel tijdens de montage en demontage als in het uiteindelijke gebruik van dubbele leuningen, zonder dat daarvoor hoeft te worden omgebouwd. Bakkum benadrukt hun voortdurende aandacht voor het implementeren van de nieuwste veiligheidsverhogende producten: “Als pionier in de branche is onze focus altijd gericht op het verbeteren van de veiligheid. De toepassing van het Layher AGS-steigersysteem illustreert ons continue streven naar betere veiligheid en meer efficiëntie.”

Meer informatie: www.pststeigerbouw.nl