Waarom zijn dak- en gevelbegroening essentieel bij moderne renovatie?

Artikel delen

Duurzaamheid is niet meer een woord van de toekomst. Het renoveren van bestaande gebouwen met groene oplossingen is een actuele trend die niet alleen de esthetiek verbetert, maar ook significant bijdraagt aan de ecologische en sociale waarde van vastgoed. Sempergreen heeft innovatieve oplossingen voor dak- en gevelbegroening en legt uit waarom dit essentiële elementen zijn in moderne renovatieprojecten.

groene gevel

Waardeverhoging vastgoed door renovatie met groen

Moeder Natuur klopt op onze deur. Klimaatbewust renoveren is geen keuze meer, het is onze morele plicht alles met het klimaat in ons achterhoofd te doen. Of liever nog; met klimaat bovenaan de prioriteitenlijst. Gelukkig wordt er ook steeds vaker gekozen voor renovatie in plaats van nieuwbouw. Renoveren met groen is de volgende logische stap want wist je dat het niet alleen ecologische of esthetische voordelen heeft om te kiezen voor een groen dak of groene gevel? Ook financieel is het heel aantrekkelijk om te renoveren met groen. Groene elementen verhogen de economische waarde van een gebouw met 4 tot 12%. Bovendien is het in gevallen waarbij meer dan 25% van de buitenzijde van een gebouw wordt vernieuwd, veranderd of vergroot verplicht om te verduurzamen. We leggen je in dit artikel graag uit welke voordelen je bij groene renovatie mag verwachten.

Afkoeling door renoveren met groen

Je hebt vast al eens gehoord van het urban heat island effect. Hoe meer steden, hoe meer bebouwing, hoe meer bebouwing, hoe minder groen, hoe minder groen, hoe minder verkoeling. Groene daken en gevels houden vocht vast en verdampen dit, wat de omgeving verkoelt. Hoe meer groene daken en gevels, hoe meer koelere plekken er in een stad te vinden zijn. Samen kunnen deze plekken zorgen voor een vermindering van het hitte eiland effect. Dak- en gevelbegroening verbeteren temperatuurregulatie, wat energiebesparing oplevert in zomer en winter. In de zomer zorgen groene daken er voor dat het binnen tot wel 4 °C koeler is.

solar groendak

Verlengde levensduur

Groene daken en gevels verlengen de levensduur van dakbedekking en gevels door bescherming tegen zonlicht, regen en temperatuurschommelingen. Waardoor gerenoveerde daken en gevels langer meegaan. Groene gevels kunnen zelfs dienen als vervanging voor de buitenste laag van een gebouw, omdat ze volledig waterdicht zijn.

Waterregulatie

Groene daken bufferen ook regenwater wat helpt bij het managen van stedelijke waterstromen en het verminderen van overstromingsrisico’s. Door het regenwater op te vangen door middel van de zogenoemde retentiedaken en dit water vertraagd af te geven wordt niet alleen de piekbelasting op het riool ontlast maar kan er ook gemakkelijk gekozen worden om het water op een andere manier te gebruiken (regenwaterrecuperatie). Bijvoorbeeld door het voor tuinirrigatie of doorspoelen van het toilet in te zetten.

Biodiversiteit

Groene daken en gevels bieden nieuwe leefgebieden voor stadsfauna zoals bijen, vlinders en vogels, en verrijken de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Zo ontstaan er groene ‘stapstenen’ in de veelal grijze verstedelijkte gebieden waar insecten niet alleen kunnen rusten maar ook voeding, beschutting en een leefplaats vinden. Uitkijken op een groendak of groene gevel heeft bovendien een heel gunstig effect op de productiviteit en mentale gezondheid van de gebruikers van het gebouw.

groendak

Toekomstperspectief

Sempergreen gelooft sterk in het verder ontwikkelen van groene (renovatie)technieken en het toegankelijker maken van deze technologieën voor een breder publiek. Zo heeft Sempergreen recent samen met Over Easy Solar hét duurzame lichtgewicht Solar Groendak van de toekomst op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Dit type Solardak kan gemakkelijk op elk Sempergreen groendak worden aangebracht, ook in geval van renovatie. Daarnaast biedt Sempergreen een hellend groendak aan, een groendak speciaal ontworpen voor hellende daken en daarmee ideaal voor renovatie.

Inmiddels is het wel duidelijk; we moeten zorgvuldiger omgaan met ons klimaat, de problemen spelen niet pas in de toekomst

Meer dan een trend

Conclusie? Renoveren met groen is veel meer dan een trend; het is een noodzakelijke ontwikkeling in de bouwsector die bijdraagt aan een leefbare toekomst. Sempergreen is trots om bij te dragen aan deze beweging, met innovatieve producten die maken dat renovaties niet alleen mooier maar ook functioneler zijn.

Ontdek hoe jouw renovatieproject kan profiteren van Sempergreen’s dak- en gevelbegroening. Neem een kijkje op de website en neem contact op met een van de experts van Sempergreen voor een vrijblijvend advies.

Sempergreen
www.sempergreen.com