Monumentale vernieuwbouw voor hoofdkantoor dsm-firmenich in Maastricht

Artikel delen

BAM Bouw en Techniek en partner Equans hebben in opdracht van 3W real estate en EDGE het verbouwde hoofdkantoor in Maastricht voor dsm-firmenich opgeleverd aan dsm-firmenich.

Monumentale vernieuwbouw voor hoofdkantoor dsm-firmenich in Maastricht

Het hoofdkantoor van dsm-firmenich in Maastricht ligt midden in het centrum van Maastricht (Wyck), vlakbij het treinstation, hotels en andere voorzieningen. De voormalige Euroscoop en rijksmonument De Ambachtsschool zijn daarvoor herontwikkeld tot een duurzaam en innovatief kantoorgebouw van circa 6.700 vierkante meters. Het gebouw heeft drie bovengronds bouwlagen met daarin kantoor en een 4de dichte bouwlaag die dienst doet als technische ruimte. De locatie heeft 86 parkeerplaatsen in de parkeergarage, 150 plekken in een inpandige fietsenstalling en er is plek voor 10 scooters. Er zijn ook oplaadpalen voor elektrische auto’s en fietsen.

Hoogst haalbare duurzaamheidsnormen

EDGE/3W paste in het ontwerp en bij de bouw de hoogste duurzaamheidsnormen (BREEAM Outstanding) toe bij de nieuwbouw en renovatie. Het streven om het gehele gebouw ‘Paris proof’ te maken betekende dat het energieverbruik van de gebouwde omgeving met tweederde omlaag moest ten opzichte van het huidige gemiddelde. Daarnaast is het nieuwe deel van het kantoor gebouwd met het hoogste welzijn van de gebruikers voor ogen, een WELL Platinum certificering.

Bij de realisatie is er veel aandacht voor de CO2 uitstoot. Deze is meer gereduceerd dan volgens wet- en regelgeving noodzakelijk is. Het gebouw is gasloos en heeft daarnaast energiezuinige installaties. Er zijn zonnepanelen om de energie die het gebouw verbruikt zelf op te wekken. Dat betekent dat het gebouw energieneutraal is. In verband met deze hoge energieambitie, zijn er ook in het monument duurzaamheidsmaatregelen getroffen zoals bijvoorbeeld aanvullende achterzet-ramen en het isoleren van vloeren, muren en dak aan de binnenzijde. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld via een laag temperatuursysteem met behulp van warmtepompen.