Biobased verduurzamen: De nieuwe trend in bouw- en renovaties

Biobased betekent simpelweg materialen gebruiken uit de natuur, zoals planten, schimmels en bacteriën. Denk aan hout, stro of mycelium. Die zijn namelijk allemaal duurzaam geteeld en snel hernieuwbaar. Waarom is dit zo belangrijk? Omdat biobased materialen een veel groener alternatief bieden voor traditionele bouwstoffen zoals beton en staal. Die stoten niet alleen veel CO₂ uit, maar worden ook steeds schaarser. De bron van zand en fossiele brandstoffen raakt ooit een keer op, maar deze natuurlijke materialen kunnen binnen één generatie weer groeien. Dit maakt biobased bouwen en renoveren een onuitputtelijke optie (mits we ze verantwoord produceren en gebruiken).

zaag

CO2-opslag

Het voordeel van biobased materialen is dat ze tijdens hun levensduur CO2 opslaan. Planten en bomen nemen gedurende hun groei CO2 op uit de atmosfeer en wanneer ze als bouwmateriaal worden gebruikt, blijft deze CO2 opgeslagen. Je hebt tegenwoordig zelfs biobased kunstgras en dat betekent dus een heel stuk minder CO2-uitstoot. Zolang het gebruikte hout of andere biobased materialen niet worden verbrand, blijft de opgeslagen CO2 behouden. Uitkomst: een kleine ecologische voetafdruk van een gebouw. Dit maakt biobased bouwen en renoveren een aantrekkelijk alternatief. In deze sectoren neemt de vraag naar milieuvriendelijke en circulaire oplossingen sowieso al toe. Met duurzaam bosbeheer wordt ervoor gezorgd dat er na elke oogst nieuwe bomen worden geplant, waardoor de cyclus van CO2-opslag kan worden voortgezet en een langdurige bijdrage kan leveren aan het tegengaan van klimaatverandering.

Een stuk lichter

Biobased materialen zoals hout en andere natuurlijke producten zijn vaak lichter dan traditionele bouwmaterialen. Dit maakt ze meteen weer ideaal voor stedelijke omgevingen of renovaties waar je de bestaande structuren niet te zwaar wilt belasten. Met hout kun je bijvoorbeeld extra verdiepingen toevoegen aan een gebouw zonder grote aanpassingen aan de fundering. Daarnaast zijn deze materialen flexibeler in gebruik omdat ze makkelijker te verwerken zijn. Dit maakt ze perfect voor een andere opkomende trend, namelijk prefab-constructies. Veel onderdelen kunnen al in de fabriek worden gemaakt en vervolgens snel ter plekke gemonteerd worden. Dit bespaart ook weer tijd en transport- en arbeidskosten

Minder bouwafval

Biobased materialen bieden nog een groot voordeel: veel minder bouwafval. Omdat deze natuurlijke materialen biologisch afbreekbaar zijn, kunnen ze na gebruik eenvoudig gerecycled of gecomposteerd worden. Hout kan bijvoorbeeld hergebruikt worden of, na behandeling met natuurlijke oliën, verbrand worden voor energie. Ook mycelium en andere biobased materialen kunnen terugkeren naar de natuur als compost. Daarnaast zorgt het gebruik van prefab biobased onderdelen voor minder transport. Veel onderdelen worden al in de fabriek gemaakt en snel ter plaatse gemonteerd en dus is er minder verkeer naar de bouwplaats nodig. Dit vermindert niet alleen de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens het bouwen, maar ook de overlast in de omgeving. Enorm veel voordelen dus.