De veiligheid van historische panden verbeteren
Bij de renovatie van oudere gebouwen is het cruciaal om hedendaagse veiligheidsnormen in acht te nemen. Dit kan zeker uitdagend zijn, vooral als je ook de historische kenmerken van het pand wilt behouden. De bouwsector heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in materialen en technieken, waardoor het mogelijk is om de veiligheid van zelfs de oudste gebouwen te waarborgen. In dit artikel bespreken we hoe de veiligheid in historische panden verbeterd kan worden met minder ingrijpende renovaties.
Sloten met SKG labels
Het renoveren van het aanzicht van een oud pand is iets waar je even goed over na moet denken. Zeker de voordeur is een belangrijke pijler in de beleving van een pand. Wanneer de deur zelf nog stevig en betrouwbaar is, is het vervangen van de cilindersloten een goede manier om de deur in zijn volle glorie te behouden. Kies voor cilinders met het SKG-label, dat garant staat voor hoge veiligheidseisen. Door een twee sterren SKG-cilinderslot te combineren met antikertrekbeslag met een SKG 3-sterren label, maak je het inbrekers moeilijker om binnen te dringen. Dit geeft zowel de huidige als toekomstige bewoners gemoedsrust.
Ramen met inbraakwerende kozijnen
Ramen zijn niet alleen gemaakt voor daglicht, maar ook voor de beveiliging van het renovatieproject. Het gebruik van inbraakvertragend glas is aan te raden. Dit type glas bestaat uit drie lagen, met een folie die inbraakpogingen tot wel vijf minuten vertraagt. Combineer dit met inbraakwerende kozijnen, gemonteerd met gehard stalen kozijnankers van 1,5 mm dik. Wanneer de monumentale status van het pand het niet toestaat om naar buiten draaiende ramen aan te passen, kunnen scharnieren met ingebouwde dievenpennen een oplossing bieden. Voor oudere gebouwen zijn er ook houten inbraakwerende kozijnen beschikbaar, die de esthetiek van het pand behouden.
Tralies als afschrik methode
Veel oudere gebouwen hebben kelders en laaggelegen ramen die vaak zijn uitgerust met tralies. Bij het renovatieproces kun je de tralies behouden als een authentiek kenmerk van het pand, terwijl je tegelijkertijd moderne veiligheidsmaatregelen implementeert. Dit geeft niet alleen een gevoel van veiligheid, maar ook een visuele herkenbaarheid van het gebouw.
Het behoud van historisch erfgoed
Bij renovatie- en herbestemmingsprojecten is het vaak een doel om historisch erfgoed te behouden. Door oude gebouwen op te knappen en een nieuwe bestemming te geven, kunnen we hun architectonische pracht bewaren en de rijke geschiedenis levend houden. In sommige gevallen is het slim om een erfgoedconsulent in te schakelen bij renovatie- en herbestemmingsprojecten van historische panden. Door deze samenwerking worden de benodigde restauraties helder omschreven en afgestemd op de doelen van de opdrachtgever. Een erfgoedconsulent kan helpen de juiste balans te vinden tussen de wensen van de eigenaren en het behoud van het erfgoed. Eigenaren willen vaak genieten van authentieke details, zoals hoge plafonds en bijzondere vloeren, terwijl ze ook moderne gemakken willen toevoegen.