Uitdagingen in de elektrotechniek: Duurzame transformatie van gebouwen

De wereld transformeert op het gebied van energie, waarbij duurzaamheid en CO2-reductie centraal staan. Deze veranderingen hebben geleid tot een evolutie in elektrotechnische installaties binnen gebouwen. Van zonnestroominstallaties tot hybride-warmtepompen, en van laadpunten voor elektrisch vervoer tot thuisbatterijen. Gebouwen worden steeds complexer en voorzien van intelligente technologie. Deze ontwikkeling brengt ook uitdagingen met zich mee, met name de noodzaak van gespecialiseerde technici die in staat zijn deze duurzame elektrische installaties te ontwerpen en implementeren.

Een koolstofarme toekomst en het gasloos maken van gebouwen klinkt fantastisch. Het streven hiernaar vereist echter technologische innovaties en een goed geschoolde arbeidsmarkt. Hier is alleen één probleem: er is een tekort aan technische geschoolde medewerkers. De huidige ontwikkelingen vragen om specialistisch vakmanschap. Dit ontbreekt nu vaak in de arbeidsmarkt. Het implementeren van duurzame elektrotechnische installaties vereist een diep begrip van zowel traditionele als opkomende technologieën. Het gebrek aan gekwalificeerd personeel kan de vooruitgang belemmeren, iets wat we niet willen.

Naast het personeelstekort staan professionals voor de uitdaging van netcongestie, met name bij de integratie van een groeiend aantal elektrische voertuigen en laadpunten. Het elektriciteitsnet moet worden aangepast om de toenemende vraag aan te kunnen. Ook zorgt de overstap naar gasloze gebouwen ervoor dat we de traditionele energie-infrastructuur opnieuw moeten bekijken, wat het ingewikkelder maakt.

De uitdaging van te weinig goed geschoolde medewerkers kan worden aangepakt door gespecialiseerde opleidingen te bieden in de Elektrotechniek. Ondanks het bestaande aanbod van (post) mbo-opleidingen op het gebied van elektrotechniek in Nederland, zien wij nog grote uitdagingen. Omdat de ontwikkelingen snel en ingrijpend zijn, is er behoefte aan scholing in nieuwe duurzame ontwikkelingen. Naast de opleidingen die al bestaan, waarbij technici de basisprincipes goed aangeleerd krijgen, is er ook behoefte aan scholing in de duurzame ontwikkelingen.

Nieuwe post-mbo elektrotechniek opleiding gericht op verduurzaming

Speciaal hiervoor heeft TVVL een nieuwe post-MBO opleiding “Technicus Duurzame Elektrotechnische Installaties.” Ontwikkeld. In deze opleiding ontwikkel je naast basiskennis, vooral ook expertise op het gebied van de nieuwste duurzame technieken en meest recente ontwikkelingen voor elektrotechnische installaties. Deze opleiding leert je gebouwen te voorzien van duurzame elektrotechnische installaties, waardoor ze toekomstbestendig en energiezuiniger worden. Denk aan elektrotechnische aansluitingen voor onder andere zonnestroominstallaties, hybride-warmtepompen, warmtepompboilers en laadpunten voor elektrisch vervoer, evenals batterij opslagsystemen en samenhang met werktuigbouwkundige installaties. Met deze elektrotechniek opleiding krijg je de noodzakelijke kennis en vaardigheden voor de realisatie van engineeringsconcepten voor de energietransitie en duurzame energieopwekking en -opslag.

Deze 15-daagse opleiding start op 11 maart 2025. Lessen volg je om de week tijdens de middag/avond. Inschrijven kan via www.tvvl.nl/cursussen.