In de spotlight

Hoe werkt een zonnestroomboiler?
Netcongestie, terugleverkosten en de salderingsregeling die afgeschaft wordt. Allemaal redenen om te zorgen dat je zelf zoveel mogelijk verbruikt van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken. Een gemiddeld huishouden verbruikt nu ongeveer 30% van de zelfopgewekte stroom. Met een slimme zonnestroomboiler kun je tot wel 80% zelf verbruiken, dat is duurzaam en economisch voordelig.
Je kunt een zonnestroomboiler goed omschrijven als een waterbatterij. Op het ogenblik dat je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, kun je deze overtollige stroom opslaan als warm water. En dit warme water kun je later bijvoorbeeld in de keuken gebruiken of om heerlijk warm te douchen. Zo verbruik je minder gas en betaal je minder terugleverkosten.
Energiesensor en energieverdeler
De slimme zonnestroomboiler van Inventum Technologies, de Sunsmart, wordt samen met een energiesensor en een verdeler geleverd en geïnstalleerd. De energiesensor meet wanneer je zonnepanelen stroom terug leveren en geeft een seintje aan de energieverdeler die de boiler activeert. Daarmee wordt de zonnestroom gebruikt om je water te verwarmen, in plaats van terug te leveren. Alleen als het nodig is, springt je CV-ketel of warmtenet bij.
Slimme zonnestroomboiler
Een slimme zonnestroomboiler is vooral ook slim omdat hij ‘modulerend’ laadt. Een ‘domme’ zonnestroomboiler vraagt om de volledige capaciteit, bijvoorbeeld 2 kW (2000 W), ook als bijvoorbeeld de overcapaciteit slechts 150 W is, wat inhoudt dat hij de resterende 1.850 W van het net haalt. Een slimme boiler stuurt het element zo aan dat deze alleen de 150 W gebruikt, dus alleen de overtollige stroom.
Met de keuze voor een slimme zonnestroomboiler heb je controle over jouw opgewekte stroom, bespaar je op gas of stadswarmte én ben je voorbereid op het einde van de salderingsregeling.
Welk materiaal voor de binnenketel van de zonnestroomboiler?
Het materiaal van het vat doet er toe. De Sunsmart boiler heeft een binnenketel van koper, dat heeft veel voordelen. Ten eerste kan een koperen ketel water opslaan tot 90 °C, bij andere materialen is dit een stuk lager. Dit zorgt dat bij vaten met dezelfde inhoud, koper veel meer water van 38 °C levert. Koper is hiermee 30% efficiënter in opslagcapaciteit. Daarnaast geeft koper de boiler een lange onderhoudsvrije levensduur, 30 jaar is geen uitzondering. Een boiler met een koperen ketel is wat duurder in aanschaf, maar door de lange onderhoudsvrije levensduur verdien je de aanschaf dubbel en dwars terug: een koperen boiler is over de hele levensduur al snel 50% rendabeler dan een stalen variant.
Inventum Technologies
www.inventum.com