Creativiteit met een speelse bakstenen gevel

Artikel delen

Bakstenen worden te vaak als saai gezien, onzin natuurlijk. Zeker als het materiaal in handen valt van KIENTRUC O. De Vietnamese architectuurstudio heeft op creatieve wijze de baksteen gebruikt om een kleuterschool nieuw leven in te blazen. Het gebouw is volledig gemaakt van kale baksteen, gerangschikt in patronen om een opvallende en speelse gevel te vormen. Een gevel die tevens de natuurlijke ventilatie bevordert.


Vergelijkbaar met een ‘gigantisch Lego-gebouw’, heeft de kinderopvang geperforeerde bakstenen muren met secties die levendig geel zijn geschilderd voor een spectaculair effect. Hoewel een speelse sfeer cruciaal was in het ontwerp, wilden de architecten ook een ruimte creĆ«ren die kalm en ontspannen aanvoelde. Daartoe is het gebouw georganiseerd rond een centrale actieve kern die uitmondt in diverse klaslokalen.

“Kenmerkend voor de school is een open karakter met een nieuwsgierige uitstraling die mensen van alle leeftijden in staat stelt om de ruimte te verkennen binnen een ontspannende en kalmerende sfeer,” schreven de architecten. “Aangezien we verschillende educatieve projecten hebben uitgevoerd, weten we inmiddels dat deze ervaringen even belangrijk zijn als de verantwoordelijkheid om de kinderen te voeden. Het roept een gevoel van trots en interesse op bij de leraar en het andere personeel. Het inspireert en omhelst ze, want zij hebben ervoor gekozen om hun leven dagelijks te wijden aan de opvoeding en het welzijn van de kinderen.”

Elke verdieping heeft afwisselende patronen. De muren worden onderbroken door grote ramen voor continu zicht naar binnen en naar buiten. Toegang tot daglicht, zeewind en een palet met natuurlijke materialen helpen een gezonde omgeving te bevorderen. Boven op het gebouw bevindt zich een daktuin met een panoramisch uitzicht op de rivier de Saigon.


Bron: ArchDaily Beeld: Hiroyuki Oki

Alles over de sector als eerste in jouw mailbox?

Abonneer je op de gratis RenovatieTotaal nieuwsbrief.