Optimale morteloplossingen voor kalkzandsteen

Artikel delen

Het metselen en kimmen van kalkzandsteen met een ‘standaard’ metselmortel wordt sterk afgeraden, maar helaas nog (te) vaak gedaan. Standaard metselmortels hebben geen of nauwelijks hechting op de sterk zuigende en aan krimp onderhevige gladde kalkzandsteen. Het noodzakelijke voorbevochtigen wordt in de praktijk bijna niet meer gedaan. Gevolg is dat de kalkzandsteenblokken los komen te liggen en enkel nog door de druk van boven op elkaar worden gehouden. Om dit te voorkomen heeft Remix in het verleden speciale mortels ontwikkeld die een hoog watervasthoudend vermogen hebben met een gegarandeerde hechting op kalkzandsteen. Deze worden in silo’s onder de naam Brickfix geleverd en als zakgoed onder de naam Multimortel.

Kimmortel

Remix heeft het assortiment voor kalkzandsteen metselen en kimmen nu uitgebreid met een Metsel- en Kimmortel M10 en een hoge sterkte Kimmortel M25.

De Metsel- en Kimmortel M10 is geschikt voor het metselen en kimmen van kalkzandsteenwanden met druksterkteklasse van CS12 en/of CS20, cellenbetonblokken, keramische snelbouwblokken en gevelstenen. Met deze mortel kan zowel droge als vochtige kalkzandsteen worden verwerkt met een gegarandeerde hechting. Voorbevochtigen is dus niet nodig, dat scheelt weer arbeid en tijd.

Voor dragende wanden met een hoge belasting, zoals bijvoorbeeld hoogbouwelementen CS36 en CS44 is er nu de Remix Kimmortel M25. Deze gemodificeerde kimmortel heeft een hoge druksterkte en is speciaal ontwikkeld voor het stellen van kimblokken als uitvlaklaag voor kalkzandsteen lijmblokken of elementen. De kimmortel heeft door een speciale steunkorrel een hoge stabiliteit, een hoge begin- en eindsterkte en een gegarandeerde hechting. Ook met deze mortel kunnen de blokken door het hoge watervasthoudend vermogen droog worden verwerkt, hetgeen arbeid en tijd besparend is.

Beide mortels zijn leverbaar in regendichte PE zakken van 25 kg, bigbags van 1000 kg en in silo’s van 1,5, 13 en 35 ton.

Remix Droge Mortel
www.remix.nl