Verduurzaming van portiekwoningen in Alkmaar krijgt vervolg

Artikel delen

Na drie succesvolle renovaties van Alkmaarse portiekflats van wooncorporatie Kennemer Wonen door Hecon Bouwgroep, mag deze aannemer de volgende fase van nog eens drie portiekflats in de Rivierenbuurty aanpakken.

Oud

In september 2017 is Hecon gestart met onderhoud aan en het verbeteren van de toegankelijkheid van de portiekflat aan de Rijnstraat in Alkmaar. Inmiddels is de verduurzaming en verbetering van het wooncomfort van de derde flat bijna gereed.
De portiekwoningen hebben in de oude situatie energielabel D/E en na de renovatie energielabel A. De werkzaamheden bestaan uit het isoleren van de gevels, daken en begane grondvloeren en het vervangen van de kunststof kozijnen. Er wordt een warmte- terugwin-installatie geplaatst in de woningen en de nieuwe kozijnen krijgen triple (HR+++) glas. Het platte dak wordt volgelegd met zonnepanelen. Deze wekken energie op voor de 28 portiekwoningen en de algemene ruimtes.
In alle portieken wordt een lift aangebracht, zodat de toegankelijkheid van de woningen verbetert. De werkzaamheden worden uitgevoerd zonder een huurverhoging voor de bewoners. Door het isoleren van de woningen en het plaatsten van de zonnepanelen profiteert de huurder direct van lagere woonlasten.

Nieuw

In 2017 heeft Kennemer Wonen de ‘BIK Challenge Oudorp’ uitgezet. De markt is uitgedaagd om met een goede oplossing te komen voor de verduurzaming van de in totaal 280 woningen verdeeld over 10 portiekflats. Door Kennemer Wonen en de bewoners werd het samenwerkingsverband Hecon DuurSAAM als winnaar uitgeroepen. Zij kwamen met dé beste oplossing om de woningen energiezuinig en toegankelijk te maken met als doel de woonlasten van de huurders te verlagen en bewoners langer in hun bestaande woning te laten wonen.