Herontwikkeling voormalige kantoren op Amsterdamse Zuidas

Artikel delen

Twee kantoortorens aan de Zuidas in Amsterdam worden gerenoveerd en gemoderniseerd. Dit project omvat een semipublieke tuin, openbare lobby’s, flexibele werkruimten, A-klasse kantoorruimte en een viersterren hotel van keten Meliá met een skybar met uitzicht op het centrum van Amsterdam.
Het ontwerp is van het Rotterdamse bureau KCAP. Bouwbedrijf J.P. van Eesteren voert de ver- en nieuwbouw uit, met als streven het BREEAM Excellent certificaat te halen. Het project is een opdracht van de Duitse beleggingsfirma Commerz Real. Provast opereert als gedelegeerd ontwikkelaar.

Het gaat om de herontwikkeling van twee bestaande torens uit de jaren ’80. In totaal omvat het project circa 16.400 m² aan hotelruimte, 23.200 m² kantooroppervlak verdeeld over 19 lagen en 13.700 m² ondergrondse parkeergarage. De westelijke toren biedt plaats aan het hotel en wordt opgehoogd met drie verdiepingen. Twee hiervan zijn al gerealiseerd. De oostelijke toren huisvest de kantoren. Onder de torens komt een meerlaagse parkeergarage. Momenteel vindt de constructieve optopping van de skybar plaats en is het team bezig met de vernieuwing van de gevel. Ook binnen zijn de bouwers en installateurs aan de slag: de ruwe afbouw en de aanleg van de installaties zijn in volle gang.

De twee torens worden gekoppeld middels een doorlopende glazen gevel. Dit zorgt niet alleen voor visuele eenheid tussen de twee gebouwen, maar deze zogeheten ‘plint’ – de onderlaag van beide gebouwen – verbindt de twee delen tot een echt fysiek geheel. Een groot atrium brengt het daglicht tot diep in het gebouw en creëert mogelijkheden voor interactie tussen de kantoorvloeren. De omsloten buitenruimte zal plaats bieden aan een intieme bedrijfstuin met veel groen. Deze semipublieke ruimte zal een unieke oase van rust vormen in de drukke stedelijke omgeving van de Zuidas.