Gemeenteraad Rotterdam beslist vóór komst van “Museum van de toekomst”

Artikel delen

De Rotterdamse gemeenteraad heeft eind december besloten om Museum Boijmans Van Beuningen ambitieus te vernieuwen. Een overgrote meerderheid van 38 van de 45 Rotterdamse raadsleden stemde voor het ambitiescenario, waarbij het museum in zeven jaar gerenoveerd en vernieuwd wordt voor 223,5 miljoen euro. Middels een unaniem aangenomen amendement volgt een go of no go moment nadat het bouwplan verder is uitgewerkt.

Dankzij dit besluit en met de hulp van externe investeerders kan het museum zijn huidige gebouwen in oude glorie herstellen, weer voldoen aan de eisen van deze tijd en zijn internationale positie als kunstmuseum uitbouwen. Said Kasmi, wethouder Cultuur: “Dit is een investering die Rotterdam en de prachtige collectie van Museum Boijmans Van Beuningen verdienen. Het levert de stad een hernieuwd topmuseum op dat veel meer bezoekers kan trekken.”
De renovatie en vernieuwing zal naar verwachting zeven jaar in beslag nemen en start vanaf deze zomer, direct nadat het monumentale gebouw aan het Museumpark sluit. De asbestsanering neemt naar verwachting een jaar in beslag. In de tussentijd start de selectie van de architect en wordt het Plan van Eisen samengesteld dat de basis vormt voor het voorlopig ontwerp. De collectie blijft gedurende de verbouwing zichtbaar bij (inter)nationale collega instellingen en vanaf eind 2020/ 2021 in vol ornaat in Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.

Het museumgebouw wacht al jaren op onderhoud en kan niet verder in de huidige staat vanwege onder meer asbest, wateroverlast en brandveiligheid. Gericht op toegankelijkheid en het verbeteren van de beleving van bezoekers worden nieuwe open entree(s) en ontvangstruimten gerealiseerd waarmee de aansluiting van het museum op de omgeving verbetert. Ook worden er een moderne museumwinkel en goede horecagelegenheden ontwikkeld en is er meer ruimte om grote tentoonstellingen te programmeren. Museum Boijmans Van Beuningen kan dan met een up-to-date museumgebouw de toekomst tegemoet.