‘Het nieuwe lood’ is beter voor mens en milieu

Artikel delen

Het was vanaf de eerste dag al de ambitie en het vermoeden bestond ook al lang, maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs: Leadax, hét alternatief voor bladlood, brengt mens en milieu minder schade toe dan het al eeuwenlang gebruikte zware metaal. Zo reduceert Leadax 54% schaduwkosten ten aanzien van milieubelasting in vergelijking met bouwlood volgens onderzoek van het NIBE – Experts in Sustainability in een uitgebreid LCA-onderzoek.

Kunnen we iets maken met dezelfde eigenschappen als lood dat minder schadelijk is voor klimaat en planeet en ook nog eens makkelijker te verwerken is? Dat was de vraag die de bedenkers van Leadax zich stelden. Ze waren namelijk onder indruk van het zware metaal dat al duizenden jaren wordt gebruikt om de mooist ontworpen gebouwen op een elegante manier waterdicht te maken. Maar het feit dat het letterlijk loodzwaar is en vanwege de toxische eigenschappen in veel andere producten niet meer gebruikt wordt, maakt lood tegelijkertijd niet meer van deze tijd. Het nieuwe lood is een relatief jong product, is verkrijgbaar in 10 landen én wordt goed ontvangen door aannemers en dakdekkers.

Met de recente uitkomsten van het milieuonderzoek door het NIBE maakt Leadax zijn ambities waar. Het is gelukt om een product te ontwikkelen dat er – ook na stevige verouderingstesten – net zo mooi uitziet als echt lood, dat gemakkelijker te verwerken is zonder in te boeten op de unieke eigenschappen van lood en dat bovendien – wetenschappelijk bewezen – beter is voor mens en milieu. En door gebruik te maken van een afvalstroom uit een andere industrie is Leadax een schoolvoorbeeld van een circulair product.

Leadax
www.leadax.nl