Wettelijke certificering voor cv-installateurs

Artikel delen

Het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging blijft ongekend hoog. Sinds afgelopen najaar zijn zeker 74 mensen naar het ziekenhuis afgevoerd als gevolg van deze ‘sluipmoordenaar’, twee daarvan zijn overleden. Dat blijkt uit een inventarisatie door BNR, op basis van berichtgeving in de media. Op 28 mei werd in ieder geval door de Tweede Kamer de wettelijke regeling voor gasverbrandingsinstallaties aangenomen. Deze wet moet het aantal slachtoffers beperken.

Foto: Consumentenbond.

Als de wettelijke regeling voor gasverbrandingsinstallaties ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, moeten installatiebedrijven en monteurs die vanaf 2021 CV-ketels installeren, gediplomeerd zijn. Wanneer de Eerste Kamer het plan behandelt, is nog niet bekend. De wettelijke regeling moet het aantal slachtoffers ten gevolge van koolmonoxidevergiftiging drastisch terugdringen. Als de wet er komt, is het vanaf 2021 verboden om een cv-ketel te laten installeren door een installateur zonder diploma. Nu mag iedereen een cv-ketel aansluiten.
Zowel bedrijven als personen moeten het procescertificaat halen. Bedrijven zonder deze erkenning mogen geen werkzaamheden uitvoeren aan gasgestookte installaties, zoals ketels, gashaarden en gasgestookte boilers. De gasleiding valt nog buiten de wetgeving, omdat hier geen risico is op koolmonoxide. De wet valt onder de Woningwet.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland, is tevreden: “Wij pleiten al jaren voor een wettelijk verplichte certificering voor cv-bedrijven. We zijn blij dat de Tweede Kamer daar nu mee heeft ingestemd. Ieder slachtoffer is er één te veel. Vanaf januari 2021 ben je als bedrijf in overtreding wanneer je niet over het vereiste certificaat beschikt en tóch werkzaamheden aan cv-ketels uitvoert. Consumenten kunnen op een website van de overheid vinden welke bedrijven gecertificeerd zijn. Zo scheiden we het kaf van het koren en weet de consument zeker dat hij met een vakbekwame cv-installateur te maken heeft.”