Waarom is een PUR-certificaat verplicht?

Artikel delen

Werk je met PUR-schuim, polyurethaan gietharsen en PUR-lijmen? Dan moet je in de meeste gevallen in het bezit zijn van een certificaat. Waarom? Omdat je ziek kan worden door blootstelling aan de di-isocyanaten die in deze producten zitten. Adem je ze in of raken ze je huid of je ogen? Dan kun je een ernstige, chronische allergie voor deze stoffen ontwikkelen.

Afdichten met PUR

Benauwdheid, oogklachten, hoesten, keelpijn, algemene malaise, huiduitslag, hoofpijn en vermoeidheid, het zijn maar een aantal van de klachten die je bij blootstelling kunt krijgen. Niet voor niets hebben de verpakkingen van stoffen met di-isocyanaten hetzelfde gevarensymbool als kankerverwekkende stoffen.

Iedereen kan allergisch worden, niemand is volledig immuun. En elk persoon merkt het op een ander moment, omdat je reactie wisselt. Het kan zich binnen een paar weken ontwikkelen of je krijgt pas jaren later eczeem of beroepsastma. Onderzoek is hierdoor lastig waardoor de schattingen van nieuwe PUR-allergiegevallen in de EU uiteenlopen van honderden tot duizenden gevallen per jaar.

Werkgever verantwoordelijk

Vanwege de gevaren op allergisch worden, ook wel sensibiliseren, mag je sinds 24 augustus 2023 alleen werken met deze stoffen als zij een speciale opleiding hebben gevolgd. Werkgevers zijn verantwoordelijk dat personeel is opgeleid. Heb je de cursus succesvol afgerond, dan krijg je een certificaat dat 5 jaar geldig is. Maar belangrijker is, dat je bewuster bent van de gevaren van di-isocyanaten en er veiliger en gezonder mee gaat werken.

Werk je met 1-component purschuim, lijmen, lakken en isolatiemateriaal (ISOPA nummers 045 en 048)? Dan is de basisopleiding verplicht. Werk je met 2-componenten gietharsen (ISOPA-048) in combinatie met di-isocyanaten? Zoals bij het afdichten van kabeldozen. Dan is een aanvullende, product-specifieke opleiding verplicht.

Digitale trainingen di-isocyanaten speciaal voor monteurs

Fabrikanten van producten met di-isocyanaten bieden de verplichte training aan. De kwaliteit hiervan is wisselend en sluit niet altijd aan bij de dagelijkse praktijk van monteurs. Daarom zijn er online en fysieke trainingen.

Veel monteurs vinden het fijner om met een trainer in een lokaal te praten. Lijkt je dit ook wat? Schrijf je dan in voor een van de Praktijkdagen Veilig Werken. Haal hier je Basisopleiding di-isocyanaten en je Hoogwerkerscertificaat. Of ga voor de andere workshops waardoor je bewust veiliger werkt en uitval voorkomt.

De Praktijkdagen Veilig Werken zijn een initiatief van Techniek Nederland en ArboTechniek