Winkelcentrum Goverwelle tot fraaie eenheid gesmeed

Artikel delen

Het Goudse winkelcentrum Goverwelle werd in 1993 geopend middenin de gelijknamige uitbreidingswijk. Destijds met een breed spectrum aan detaillisten, maar vandaag de dag is een dergelijk wijkwinkelcentrum met name wenselijk voor de dagelijkse levensbehoeften. Vandaar dat eigenaar Bouwinvest het winkelcentrum grondig laat renoveren. Met iets meer vierkante meters en vooral met meer licht, transparantie en sfeer. “Van een winkelcentrum met een lange passage met twee piepgaten als entree, hebben wij een eenheid gesmeed, compleet met fraaie uitstraling en een prettige beleving voor het winkelend publiek.”

Winkelcentrum Goverwelle in Gouda heeft een moderne, eenduidige buitengevel gekregen.

De passage is transparanter en prettiger geworden door een langere daglichtluifel en eigentijdse uitstraling.

Auteur: Paul Engels

Projectarchitect ir. Arjan van Pul en senior-adviseur ir. Koen Bakker van Traanberg Architectuur en Bouwmanagement zien dat veel wijkwinkelcentra zo’n verandering van winkels ondergaan. Minder mode en huishoudelijke artikelen en meer eerste levensbehoeften. Naast de aanwezige Albert Heijn is een Dirk van den Broek gekomen. Deze discount supermarkt is prominent gehuisvest in het nieuwbouwgedeelte bij één van de entrees. Daarvoor is een vrijstaand bankgebouw op het parkeerterrein gesloopt, waardoor de entree van de passage direct in het zicht ligt. Samen vertegenwoordigen de supermarkten pakweg de helft aan winkeloppervlakte. In totaal zijn er zo’n twintig winkels. Het winkelaanbod sluit nu weer goed aan op het verzorgingsgebied van circa 12.000 inwoners. Na de renovatie kan het winkelcentrum een nieuwe levensfase in.

Aanpassing ruimtelijke structuur

Koen Bakker: “Het winkelcentrum was destijds in twee bouwstructuren opgetrokken. Via de lange passage met glasluifel kwam je opeens op een plein met een laag plafond. Alsof je in een andere wereld terechtkwam.” Erboven zitten woningen, waarbij de entrees deel uitmaakten van het vooraangezicht van beide zijden van het winkelcentrum. Twee woningentrees hebben nu een eigen plek aan de zijkant gekregen. Arjan van Pul haakt in: “Dat vergde wel het nodige voor bijvoorbeeld de meterkasten en nutsaansluitingen. Bij het openbreken van de scheidslijn tussen de twee bouwstructuren haal je op papier een aantal kolommen weg en verhoog je het plafond, maar dat moet je wel bouwkundig oplossen. Het geeft uiteindelijk wel de mooie ruimtelijke beleving die je binnen wil creëren. We hebben de glazen overkapping een stuk doorgetrokken, zodat er ook meer daglicht binnenkomt.”

De combinatie van daglicht, basisverlichting en sfeerverlichting zorgt voor elk moment van de dag en avond voor een aangename sfeer.

Zorgvuldige verlichting

De verlichting is belangrijk bij de upgrading van het winkelcentrum. Van Pul: “Naast extra daglicht moet je kiezen voor een goede basisverlichting, in combinatie met sfeerverlichting. De verlichting moet ook ’s avonds bij het ontbreken van daglicht prettig overkomen. Probleem in de oude situatie was dat je grote contrasten tussen licht en donker ervaarde, mede door die twee verschillende bouwdelen. Nu is sprake van een evenwichtige situatie, mede dankzij het extra daglicht en de zorgvuldige gekozen verlichting, onder andere opgenomen in een aantal esthetische paneelvlakken. Uiteraard overal energiezuinige ledverlichting.”

Aantrekkelijk beeld voor consument

De renovatie is behoorlijk fors van omvang, met sloop van bouwdelen, een nieuw dak, extra isolatie en een nieuwe buitengevels. Bakker: “Een passagewinkelcentrum is eigenlijk niet meer van deze tijd. Het winkelcentrum is naar binnen gericht met alle winkelentrees aan de passage en een gesloten buitengevel met voornamelijk laad/losplaatsen. Daarmee creëer je geen aantrekkelijk beeld voor de consument. In Gouda hebben wij juist die buitengevel uitnodigend gemaakt met een open, transparant karakter. Hierdoor zijn de winkels al volop zichtbaar als je het parkeerterrein oprijdt. De nieuwe gevels bestaan uit speciaal glas in combinatie met stalen gevelelementen met een decoratief patroon. De kleurstelling past mooi bij de grijze betonstenen gevels. Reclame-uitingen worden beperkt in die gevel. Het nieuwe logo en de naam krijgen daarentegen een prominente plek.”

De stalen gevelelementen hebben een decoratief patroon

Qua installatietechniek zijn boven de plafonds de nodige kabels en leidingen vernieuwd. Bakker: “Passages worden niet of nauwelijks verwarmd. Mensen doen niet opeens hun jas uit als zij binnenkomen. Je hebt sluizen bij de entrees om tocht in de passage te voorkomen, maar verder hoef je de temperatuur niet actief te regelen. Op een warme zomerdag kun je in dit winkelcentrum lucht spuien via de aanwezige rookluiken. Alle centrale ruimten zijn op basis van natuurlijke ventilatie ontworpen. De winkels hebben hun eigen luchtbehandeling en verwarming.”

Waterbassin voor sprinklers

Bijzonder is het geplande waterbassin voor de sprinklerinstallatie. Van Pul: “Het voormalige Chinese restaurant is herbestemd. Een deel zorgt voor extra ruimte voor de winkels en voor de passage, een ander deel gaat plaats bieden aan dit waterbassin, zodat de sprinklers niet op de waterleiding aangesloten hoeven te zijn. Op het dak wordt nog de mogelijkheid voor zonnepanelen bepaald. Het dak van de nieuwbouw van Dirk van den Broek is uitgevoerd als duurzaam groendak zodat de bewoners een fraai uitzicht hebben.”

Het beeld van winkelcentrum Goverwelle is met de renovatie zowel binnen als buiten veel moderner geworden. Nog steeds zijn er twee entrees en een lange passage, maar het voelt ruimtelijk als één geheel met rondom een herkenbaar gevelconcept. Bouwbedrijf Pennings is goeddeels klaar. De reacties van het winkelend publiek en de winkeliers op het gerenoveerde winkelcentrum zijn lovend.

Alles over de sector als eerste in jouw mailbox?

Abonneer je op de gratis RenovatieTotaal nieuwsbrief.