Corona-proof vloerisolatie aanbrengen met hulp van robot

Artikel delen

Een robot inzetten om in de kruipruimte de vloerisolatie aanbrengen: het is even modern als lumineus. Want in veel woningen waar nog geen vloerisolatie is aangebracht, zijn kruipruimten lastig tot zelfs helemaal niet te bereiken. En als dat al mogelijk is, is de ruimte vaak bedompt of heel klein en daardoor arbo-technisch ook niet verantwoord. Het isolatiebedrijf Isolatie.com heeft een Engelse innovatie naar de Benelux gehaald om hiermee vloeren van woningen te isoleren. Het meest bijzondere van deze vinding is dat de isoleerders niet de woning in hoeven te gaan, en dat maakt deze robot corona-proof.

In de kruipruimte rolt de robot over het bouwpuin. De slang, die aan de robot is bevestigd, brengt het isolatiemateriaal aan.

Het Engelse bedrijf Q-Bot deze robot ontwikkeld, speciaal voor kruipruimten waar mensen niet kunnen komen.

Auteur: Harmen Weijer

Het idee voor gerobotiseerd vloer isoleren haalde Luc Vrancken, directeur zakelijke markt van isolatie.com, op in Engeland. “Ik kijk altijd naar nieuwe mogelijkheden in ons vakgebied, want innovaties helpen vaak bij het oplossen van problemen. Dat is hier ook het geval, want kruipruimten zijn vaak lastige plekken om te bereiken. Daarom heeft het Engelse bedrijf Q-Bot deze robot ontwikkeld. De CEO van het bedrijf heb ik uitgenodigd in Nederland om te kijken of de robot ook iets zou kunnen zijn voor de Nederlandse woningmarkt. We zijn op zoek gegaan naar een pilot en via onze contacten met Zwaluwe Bouw hebben we bij 1 sociale huurwoning, die onderdeel is van een verduurzamingsproject, in Breda een proef uitgevoerd.”

Van buiten naar binnen

In deze woning is de kruipruimte niet veel hoger dan 40 cm, niet toegankelijk voor medewerkers om vloerisolatie tegen de vloer aan te brengen. Vrancken: “De robot is in Engeland zelfs ontwikkeld voor woningen waar de kruipruimte niet is te bereiken vanuit de woning. Hij moet dus via een boring in de funderingsmuur naar de kruipruimte worden gebracht.”
Door Zwaluwe Bouw is het voorwerk gerealiseerd, vertelt Eric van Ginneken, hoofd bedrijfsbureau van het bouwbedrijf. “We hebben eerst ruimte gemaakt vanaf de gevel door in de grond een gat van 50 cm diep bij een strekkende meter vanaf de gevel te maken. Van daaruit hebben we door de funderingsmuur een gat van 35 cm diameter geboord. Dat is net groot genoeg om de robot zonder wielen de kruipruimte in te brengen. Daarna konden we nog net met een arm naar binnen om de vier wielen er onder te zetten en is het isolatiewerk begonnen.” In de proefwoning ging het zelfs om twee gaten, aan de voorkant én de achterkant. Vrancken: “We kwamen erachter dat er halverwege een dwarsbalk was geplaatst, waardoor we niet vanuit één kant de vloer konden isoleren.”

De robot wordt met een console bediend buiten de woning door een van de medewerkers van Isolatie.com, die alles wat beneden gebeurt kan zien dankzij sensoren en camera’s op de robot.

Sensoren en camera’s

Eenmaal in de kruipruimte rolt de robot over het bouwpuin, dat in veel van dit soort woningen gewoon onder de vloer is gestort. De robot wordt met een controler bediend buiten de woning door een van de medewerkers van Isolatie.com, die alles wat beneden gebeurt kan zien dankzij sensoren en camera’s op de robot. Deze registreren ook waar en hoeveel isolatiemateriaal aangebracht moet worden. De slang, die aan de spuitmond op de robot is bevestigd, brengt het isolatiemateriaal aan. Vrancken: “We gebruiken hiervoor het watergedragen en HFK-vrije isolatieschuim Icynene.” Voor Zwaluwe Bouw is de robot goed te gebruiken bij woningen waar de kruipruimte minimaal en slecht toegankelijk is, vertelt Van Ginneken. “Met deze methode wordt de isolatie rechtsreeks aangebracht tegen de onderkant van de vloer in plaats vanhet aanbrengen van bodemisolatie. Want dat doen we meestal als we niet in de kruipruimte kunnen. Met bodemisolatie houd je altijd dat er koude lucht kan stromen tussen de onderkant van de vloer en de bovenzijde van het isolatiemateriaal, en dat komt het comfort niet ten goede.”

Corona-proof

Er is nog een belangrijke eigenschap die de robot in deze tijd extra opmerkelijk maakt, vertelt Vrancken. “Omdat deze robot gemaakt is om via buitenkant van de woning de kruipruimte in te kunnen gaan, hoeven we de woning niet in. We komen dus niet in contact met de bewoners. In veel woningen kan dat niet eens omdat er geen kruipluik is, dus dan is vloerisolatie al helemaal lastig. Maar dus niet met deze robot. En juist in deze tijd van de corona-virusuitbraak, waarin we zeker bij opdrachten van woningcorporaties geen werkzaamheden in de woningen mogen uitvoeren, is dit een uitkomst. Corona-proof vloer isoleren dus”, aldus Vrancken.