Facelift voor seniorenflat in Groningen

Artikel delen

Corona-tijd of niet, de 10 hoog seniorenflat aan de Polluxstraat in de Groningse wijk Paddepoel wordt op dit moment geheel van buiten gerenoveerd. Constructief is dat ook zeker noodzakelijk doordat de draagconstructie aan betonrot onderhevig is en wordt hersteld, ook worden kozijnen gerepareerd en opnieuw geschilderd en de galerijen en balkons worden geheel aangepakt en waterdicht opgeleverd. Verantwoordelijk voor de grootscheepse buitenrenovatie is NVT Onderhoudsgroep Noord. Projectleider Emile van Dijk van NVT Onderhoudsgroep Noord vertelt onder andere over de keuze voor het galerij-opplussysteem van Zoontjens dat nu wordt ingezet.

Corona-tijd of niet, de 10 hoog seniorenflat aan de Polluxstraat in de Groningse wijk Paddepoel wordt op dit moment geheel van buiten gerenoveerd.

De constructie van het appartementengebouw is onderzocht. Hieruit is vast komen te staan dat chloriden de gewapende betonconstructie in de greep heeft en dat noodzaakt de toepassing van kathodische bescherming.

Auteur: Harmen Weijer

Maar liefst 184 appartementen telt de seniorenflat in Groningen, die uit twee delen bestaat. De flat uit de jaren zestig van de vorige eeuw is in de afgelopen ruim zestig jaar al een paar keer gerenoveerd en van een opplussysteem voor de galerijen en balkons voorzien. Daarom was het voorafgaand aan de renovatie eerst nodig om te kijken of renovatie nog wel rendabel zou zijn. Van Dijk: “We hebben de constructie van het appartementengebouw onderzocht. Hieruit is vast komen te staan dat chloriden de gewapende betonconstructie in de greep heeft en dat noodzaakt de toepassing van kathodische bescherming. Er zat nogal wat betonrot in, dus dat pakken we eerst aan.”
In eerdere renovaties is het betonrot ook aangepakt, maar dat heeft de tand des tijds niet weten te doorstaan. Een andere factor is ook het gevolg van de ouderdom: het oude opplussysteem op de tien galerijen is na jarenlang gebruik inmiddels op. “Daardoor is er inwatering van bovenaf in dit systeem ontstaan. Dit betrof een systeem waarbij gebruik gemaakt is van een mix van polystyreen korrels en minerale mortel, dat als een smeersysteem over de bestaande afwerkvloer is neergelegd. Om deze waterdicht te maken lag er een afwerksysteem overheen. Dit beweegt echter minder goed mee met de werkende betondelen, en dat zorgt voor scheuren. Daardoor kan er water in het systeem komen, met alle gevolgen van dien.”
Om dit in de toekomst te voorkomen verwijdert NVT Onderhoudsgroep Noord op iedere galerij deze ophoging en vervangt men dit voor het Dreen®Ceramicaplus systeem van Zoontjens. “Hierbij voorzien we de vloer van waterdichte coating, zodat het systeem van Zoontjens hierop kan worden geplaatst. We werken hier vaker mee. Eén van de belangrijkste eigenschappen – naast dat het een lichtgewicht systeem is – is dat het heel eenvoudig op iedere gewenste hoogte is af te stellen door middel van het schroefsysteem”, aldus Van Dijk.

Het oude opplussysteem op de tien galerijen is na jarenlang gebruik inmiddels op

De constructie van het appartementengebouw is onderzocht. Hieruit is vast komen te staan dat chloriden de gewapende betonconstructie in de greep heeft en dat noodzaakt de toepassing van kathodische bescherming.

Afstellen

Dat afstellen had nog wel veel voeten in de aarde, omdat in flats die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zijn gebouwd er nog wel hoogteverschil kan zitten tussen de verschillende drempels op één galerij. “Dat kan al gauw een of twee centimeter verschil per deur zijn en dat wil je wel oplossen met dit systeem”, vertelt Gaston van der Heijden van Zoontjens, die al in de beginfase nauw betrokken is bij de renovatie. “Bovendien hadden we hier te maken met een meerzijdig afschot in de ondervloer. Dat wil zeggen dat er het zowel in de lengte als in de breedte afloopt. We hebben in samenwerking met NVT een proefstuk gemaakt om te kijken hoe we uitkomen met de maten. Het was een hele uitdaging om een strakke galerijvloer te leggen, zonder niveauverschil bij de deuren, maar het is goed gelukt. ”
Daarnaast zijn deze tegels lichtgewicht (46 kg per m²) en hebben een breuklast van 1.000 kg per tegel (in formaat 60×60). Van der Heijden: “De tegels zijn bovendien onderhoudsvriendelijk. Ze worden niet snel vies en is dat toch het geval, dan is het gemakkelijk schoon te maken. Voor de entree van je woning is dat heel prettig.”

De constructie van het appartementengebouw is onderzocht. Hieruit is vast komen te staan dat chloriden de gewapende betonconstructie in de greep heeft en dat noodzaakt de toepassing van kathodische bescherming.

De lichtgewicht keramieken tegels zijn onderhoudsvriendelijk. Ze worden niet snel vies en is dat toch het geval, dan is het gemakkelijk schoon te maken.

De lichtgewicht keramieken tegels zijn onderhoudsvriendelijk. Ze worden niet snel vies en is dat toch het geval, dan is het gemakkelijk schoon te maken.

Corona

Naast het renoveren van de betonnen delen pakt NVT Onderhoudsgroep Noord ook het houtwerk aan. “Er zat behoorlijk wat houtrot in de kozijnen, dus dat hebben we gerepareerd, gevolgd door het schilderwerk. We zitten nu halverwege, medio augustus hebben we de eerste helft opgeleverd.”
Belangrijkste uitdaging in de afgelopen maanden was de coronacrisis. “We zijn in februari dit jaar met deze klus begonnen, dus nog net voor de lockdown. Toen de coronacrisis kwam, vroeg vooral het slopen van het oude opplussysteem om goede afstemming met de bewoners. Normaal gesproken zouden we dat sloopwerk uitvoeren op tijden en momenten dat bewoners er amper last van zouden hebben, dus vooral als ze niet thuis zijn. Maar door de coronacrisis werd iedereen geacht juist binnen te blijven. Toch hebben we de klus geklaard door op slimmere tijden en in nauw overleg met de bewoners de oude opplusvloer te slopen. Ook bij het schilderen van de kozijnen hebben we de bewoners op tijd geïnformeerd met een briefje in de bus, met de vraag of ze de ramen op een kier kunnen openzetten. Op die manier zijn we niet in contact met de bewoners gekomen.”
Nu de ervaringen zijn opgedaan in het eerste deel, is de verwachting dat het tweede deel van de renovatie sneller gerealiseerd kan worden. “We gaan ervan uit eind november ook dit deel te hebben opgeleverd”, aldus Van Dijk.

Het eerste deel van de Pollux-flat is inmiddels voorzien van nieuwe galerij- en balkonvloeren. Het tweede deel volgt op dit moment. De oplevering is volgens verwachting eind november van dit jaar.

Projectgegevens:

Opdrachtgever: Woningcorporatie Lefier, Groningen
Aannemer: NVT Onderhoudsgroep
Leverancier/ installatie-systeem: Zoontjens International BV
Bouwtijd: februari – november 2020