Utrechtse buurt wil renovatie van karakteristieke school

Artikel delen

De gemeente Utrecht wil het oude schoolgebouw aan de Rubenslaan 91, dat al 10 jaar leegstaat, in oktober slopen, maar enkele buurtbewoners steken daar een stokje voor. Ze vinden het modernistische pand van cultuurhistorische waarde voor de wijk en willen dat het wordt gerenoveerd. Ze hebben daarvoor een petitie gestart, en een van de bewoners, een architect, heeft de gemeente een brief geschreven. De gemeente wil hier echter in de toekomst een nieuwe school kunnen bouwen.

Het schoolgebouw heeft veel Rietveld-achtige kenmerken en is ontworpen in de jaren 50 door Piet Dingemans, een van Utrechts’ bekende naoorlogse architecten. In mei ontving de buurt een wijkbericht waarin bekend werd gemaakt dat de gemeente voornemens is de school te slopen. “De enige reden voor de sloop die in de brief staat aangegeven is dat het pand in slechte staat is. Dat is echter te verwachten omdat het pand simpelweg niet is onderhouden door de gemeente. Zowel nieuwbouw als renovatie zouden grote investeringen vragen. Het pand is wel degelijk op te knappen voor een zeer redelijke prijs, dat blijkt ook uit de eigen technische evaluatie van de gemeente zoals dit met de buurt is gecommuniceerd. Maar omdat de gemeente nú nog geen duidelijke invulling heeft voor het pand of de grond is de argumentatie dat deze investering niet nú gemaakt kan worden, en dat de school daarom nú gesloopt moet worden. Deze onomkeerbare beslissing nú nemen, leidt tot afbraak van cultureel erfgoed zonder duidelijke visie op de toekomstige invulling”, aldus de buurt op een speciale website.

Dat wordt ondersteund met een brief die bewoonster van de wijk Lisanne Havinga aan wethouder Anke Klein schrijft. Ze woont tegenover de school, en doet als bouwfysicus en architect al jaren onderzoek aan de TU Eindhoven naar verduurzaming van bestaande gebouwen. “In het rapport ‘Erfgoed van de wederopbouw’, gepubliceerd door de gemeente Utrecht in maart 2016, wordt de wijk beschreven als een van slechts twee ‘gebieden met bijzondere waarde’. Ik wil benadrukken dat de school onderdeel is van een van Utrechts’ bijzondere en meest ‘gave’ naoorlogse wijken, dit zou bij de beslissing de school te slopen moeten worden meegewogen”, aldus Havinga.