Karakteristieke woningen Rijswijk krijgen ‘tweede leven’

Artikel delen

Woningcorporatie Rijswijk Wonen en aannemer Dura Vermeer zijn begin september gestart met het onderhouden, verduurzamen en uitbreiden van 93 eengezinswoningen aan de Rembrandtkade en omgeving in Rijswijk.

schilder in rijswijk

De karakteristieke woningen aan de Rembrandtkade en omgeving uit 1922 zijn verouderd en niet energiezuinig. In verband met vochtproblematiek wordt de begane grondvloer verwijderd, worden vochtwerende maatregelen genomen en een nieuwe vloer geplaatst. Sander Trouw, manager Vastgoed bij Rijswijk Wonen: “Niets doen was geen optie meer en we hadden twee keuzes: slopen of renoveren. We kozen voor het laatste zodat het beeldbepalende karakter van de woningen behouden blijft.” Rijswijk Wonen combineert het onderhoud met verduurzaming en waar gewenst uitbreiding van de woning. “We gaan zorgen dat de oude, kleine woningen weer voldoen aan de eisen van de toekomst: comfortabel, gezond, energiezuinig, voorbereid op gasloos én waar mogelijk groter door een uitbouw van de begane grond.”

Rijswijk Wonen selecteerde Dura Vermeer voor de het maken van een plan en de uitvoering van de werkzaamheden. Ze werkten hierbij nauw samen een klankbordgroep van bewoners. Frank Zoeter, directeur bij Dura Vermeer: “Tijdens de voorbereidingen ontdekten we dat geen enkele woning meer hetzelfde is en we dus bij iedere woning maatwerk moeten leveren. Ook het begeleiden van de bewoners is maatwerk; iedere persoonlijke situatie is tenslotte anders.”

Op 2 september 2021 werd het bouwdoek onder begeleiding van ‘Rembrandt van Rijn’ op feestelijke wijze onthuld en daarmee het startsein gegeven voor de werkzaamheden.