Van sombere kantoorkolos tot aantrekkelijk woongebouw

Artikel delen

Het voormalige hoofdkantoor van de Belastingdienst in Rijswijk wordt getransformeerd naar een woongebouw van 192 appartementen. Deze woontoren, genaamd ‘De Generaal’, krijgt een nieuwe gevel met verdiepingshoge ramen.

De transformatie is ontworpen door Mei Architects and Planners en wordt uitgevoerd door Aertgeerts bouwgroep in samenwerking met Metaglas in Tiel .
Het robuuste jaren ’70 kantoor wordt verbouwd tot een woongebouw door toepassing van een gevel die voornamelijk uit glas zal bestaan. De drie meter hoge ramen worden tussen een bouwkundige constructie geplaatst. Deze constructie wordt afgewerkt met wit gelaagd, decoratief glas. Metaglas zal, naast leverancier van de glasconstructies, ook de taak van gevelbouwer op zich nemen. Het gebruik van minimaal zichtbare profielen en het wegwerken van constructies zorgt ervoor dat het gebouw een moderne uitstraling krijgt. Verticale schuiframen, horizontale schuiframen, bloemkozijnen en vaste glaspanelen vormen samen de nieuwe gevels van het oude kantoorpand.

De Generaal biedt na de transformatie ruimte aan 192 woningen in grootte variërend van 70 tot 100 m2. Het betreft 2- en 3-kamerappartementen, die allemaal beschikken over een eigen ruime buitenruimte. Door de verdiepingshoge ramen heeft elk appartement een optimale ruimtelijke ervaring en uitzicht over Rijswijk. De plint fungeert als entree, ontvangstruimte en biedt plaats aan commerciële voorzieningen, zoals horeca.

Foto: WAX & Mei architects and planners (exterieur), en Mei architects and planners (interieur)