Nieuw huis in oude ruïne

Artikel delen

Toen architectuurstudio ORA werd gevraagd om een oude ruïne in Tsjechië te renoveren, besloten de jonge architecten al snel om af te zien van een traditionele reparatie. Ze bouwden een nieuw, geïsoleerd huis in de bestaande ruïne en hielden een geventileerde opening tussen de nieuwe en originele structuur.

Bron: ORA Beeld: BoysPlayNice via ORA

Het bakstenen gebouw werd gedurende het communistische regime gebruikt als graanschuur. Het was zwaar gehavend maar het fraaie robuuste karakter was ondanks de vervallen staat nog duidelijk aanwezig. Iets wat vermoedelijk verloren zou gaan bij een traditionele renovatie. In plaats daarvan hebben de architecten op elegante wijze een eigentijds, energiezuinig huis in de ruïne geplaatst om een ​​eerbetoon te brengen aan de historische architectuur en tegelijkertijd alle gemakken en comfort van het moderne leven te bieden.

Het ‘House Inside a Ruin-project’ werd in de loop van twee jaar gebouwd en begon met het afbreken van de binnenste scheidingswanden en vloeren om het gebouw terug te brengen naar de oorspronkelijke indeling van twee verdiepingen in plaats van drie.

Gezonde houten balken die werden geborgen, zijn hergebruikt in plafondbalken en andere elementen.

De goed geïsoleerde woning is gecentreerd rond een dubbel-hoge, open leefruimte, keuken en eetkamer met een slaapkamer en suite op de begane grond. Een trap leidt naar de bovenverdieping, waar zich vier extra slaapkamers bevinden. Grote ramen bieden uitzicht op het open landschap door de enorme oude muren van het oorspronkelijke bakstenen gebouw.

“Het project is een manifest om te laten zien hoe het mogelijk is om met oude huizen om te gaan”, aldus de architect. “Het is lang niet altijd nodig om te slopen, noch om dogmatisch te reconstrueren. Tegelijkertijd is het zelfs in een dergelijk geval mogelijk om economisch te bouwen met behulp van moderne technieken en hergebruik van bestaande reeds aanwezige materialen.”