Test supersnelle reparatieplamuur

Artikel delen

Het beste van plamuur en epoxy in één product. Dat is de duurzame reparatieplamuur DRY FLEX® SF van Repair Care. Patrick Nijenhuis, eigenaar van Nijenhuis Schilderwerken in Vorden, ging aan de slag met de verbeterde versie van deze reparatieplamuur. “Ik werk nu drie jaar met producten van Repair Care. Ook dit is weer een topproduct, waarmee je met redelijk weinig inspanning een zeer fraai en duurzaam resultaat hebt.”

Deze keer: verbeterde DRY FLEX® SF van Repair Care

Het volledige assortiment van Repair Care Systeem Professional Patrick Nijenhuis.

Patrick is inmiddels ‘Repair Care Systeem Professional’. Deze erkenning ontvangen vakmensen na het succesvol afronden van drie niveaus opleidingen: niveau 1 (kennismaking met duurzaam onderhoud en producten van Repair Care), 2 (lamineren en stopverfvervanging) en 3 (deelvervanging). Repair Care verzorgt al sinds 1993 haar eigen opleidingen. Belangrijke reden is dat alleen het leveren van kwaliteitsproducten niet voldoende is om duurzaam houtherstel uit te kunnen voeren. Goed resultaat hangt zeker ook af van de vaardigheden van de persoon die de houtrotreparatie uitvoert. Patrick: “Na de eerste opleiding hier in de buurt, was ik direct overtuigd. Toen heb ik ook de niveaus 2 en 3 behaald. Je werkt altijd met het Repair Care zeven stappen plan, waardoor je gegarandeerd een goed eindresultaat krijgt.”

Slechte buitenhoek boeidelen gefreesd met bolkopfrees 9,5 mm.

Voorbehandeld met DRY FIX® UNI en gerepareerd met DRY FLEX® COOL.

Strak gemaakt met DRY FLEX® SF.

Voorgelakt en daarna afgelakt.

Voorgelakt en daarna afgelakt.

Eigenschappen

DRY FLEX® SF combineert het beste van plamuur en epoxy in één product. Het product is geschikt voor het zeer snel plamuren en repareren van kleine gebreken en oneffenheden in hout, met een laagdikte van 0 tot 6 mm. DRY FLEX®-reparatiepasta’s zijn epoxy’s bestaande uit twee componenten die in één koker zitten. Het voordeel van epoxy is dat het ontzettend sterk is. Daarnaast heeft het een enorm hechtvermogen en is het zeer waterbestendig en elastisch. En dat alles over een zeer lange periode.
Uitharding vindt plaats in slechts een half uur bij 20°C (afhankelijk van luchtvochtigheid en laagdikte). Ook bij lagere temperaturen vindt zeer snelle uitharding plaats. Er is geen voorbehandeling met voorstrijk nodig. Daarnaast is deze reparatieplamuur gemakkelijk en snel te verwerken en is deze zeer goed schuurbaar.

Testresultaten

Patrick heeft de verbeterde DRY FLEX® SF getest bij het plamuren van oneffenheden bij kozijnen en boeiboord van een bestaande woning in Hengelo (Gld). Het vernieuwde product is verbeterd in zijn verwerking; zo is hij eenvoudiger te mengen en aan te brengen. “Op het moment dat de tuit eraf is en je knijpt, dan zie je al dat de twee componenten er soepeler uitkomen dan bij de oude SF. De buitentemperatuur was tijdens de verwerking slechts 13°C. Ik heb ook bewust de oude en nieuwe versie naast elkaar gehouden. Daarna laten de componenten zich vlot mengen. Het opbrengen verloopt ook heel soepel. Je kunt de laagdikte heel mooi naar 0 mm laten weglopen.”
De reparatieplamuur heeft hij onder meer gebruikt bij een reparatie van de buitenhoek van een boeiboord: “Eerst heb ik met een 9,5 mm bolkopfrees de slechte hoek goed uitgefreesd. Vervolgens is deze eerst voorbehandeld met DRY FIX® UNI en uitgevuld met de BIO FLEXTM COOL houtreparatiepasta voor temperaturen onder de 15°C. Hierna kun je dan met de SF het oppervlak prachtig vlak krijgen. De plamuur is uitstekend te modelleren en is ook zeer goed overschilderbaar.”
De reparatieplamuur hardt ook snel uit, volgens Patrick: “Na een half uur tot drie kwartier kun je al schuren. Je moet wel vooraf goed controleren dat de DRY FLEX® SF niet meer plakkerig aanvoelt, want dan verpest je het eindresultaat. Beter even geduld en dan pas schuren. Dan krijg je gegarandeerd een topresultaat!” De schilder besluit met de opmerking dat de DRY FLEX® SF in aanschaf niet het goedkoopste is, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit: “Doordat dit een kwaliteitsproduct is, heb je niet alleen een mooi, maar ook duurzaam resultaat. Je wilt toch niet dat na een paar jaar de klant weer belt dat de plamuurlaag loslaat?”

Behandeld met SF en in voorlak gezet.