Test biobased muurverf en airless verfspuit

Artikel delen

“Deze biobased muurverf biedt een vergelijkbare prestatie als traditionele watergedragen muurverven”, zegt schilder Harold van Duren. Hij testte de Copperant Altra White biobased muurverf van Greenpaints in combinatie met de Tritech T5 airless verfspuit. Uit de test blijkt dat biobased verven niet meer onder doen voor traditionele verven die bovendien nog steeds schadelijk zijn voor het milieu.

Deze keer: Copperant Altra White muurverf + Tritech T5 verfspuit

kamer

Schilder Harold van Duren testte de Copperant Altra White biobased muurverf bij een bestaande recreatiewoning. Zie hier het fraaie resultaat.

spuit

De test met de Tritech T5 airless verfspuit verloopt eveneens naar tevredenheid.

Tekst: ing. Frank de Groot

Vaak wordt aangenomen dat watergedragen verf ecologisch en milieuvriendelijk is, maar dit is niet zo. De gebruikelijke watergedragen verven zijn gebaseerd op fossiele grondstoffen en hebben alleen water als oplosmiddel. Biobased verven zijn gebaseerd op herwinbare natuurlijke grondstoffen, zoals planten, bomen en gewassen. Ook kunnen reststromen uit de biomassa en voedingsmiddelen industrie gebruikt worden om bindmiddelen van te maken.
Greenpaints wil met ‘groenere’ verf de wereld een stuk mooier en duurzamer maken. Het groene bedrijf levert een uitgebreid assortiment duurzame verf, natuurlijke verf en biobased en minerale verven en beitsen. Harold van Duren van Harold van Duren Schilderwerken in Vinkenbuurt (ten noorden van Ommen) zag de oproep voor de test van de biobased muurverf in RenovatieTotaal staan en meldde zich aan: “Ik heb geen ervaring met biobased verven, maar ik vind deze ontwikkeling wel belangrijk voor het milieu. Voorwaarde is wel dat het eindresultaat vergelijkbaar is. Ik kan het niet aan mijn klanten verkopen dat ze een milieuvriendelijke verf krijgen, maar dat het esthetisch en kwalitatief allemaal wat minder is.”

Eigenschappen

Copperant Altra White is een biobased ultra matte muurverf gebaseerd op Decovery® technologie van DSM. Door de goede dekking is het een ideale muurverf voor het spuiten van zowel reeds behandelde als nog onbehandelde plafonds in renovatie en nieuwbouw. Deze muurverf is verder zeer geschikt voor spuitapplicatie bij zéér lage druk (80-110 bar airless) op ondergronden als cement, hout, beton, steen en gips. Er treedt vrijwel geen spuitnevel op en door de gecontroleerde druk en hoge matheid krijg je een superstrak resultaat.
Het rendement is erg hoog met circa 8-10 m2/liter in de praktijk. Altra White is verkrijgbaar in wit en voldoet aan schrobvastheid klasse 2 (DIN EN13300). De muurverf is stofdroog na 30 minuten en overschilderbaar na twee uur.

Een aandachtspunt: muurverf isoleert minder goed. Op het plafond bleken toch nog wat restjes te zitten van vliegjes en spinnenpoep. Die komen er helaas toch nog doorheen zetten.

Test muurverf

De schilder testte de biobased muurverf bij een bestaande recreatiewoning. “Het betrof 360 m2 wanden en plafonds in een houtskeletbouwwoning. De wanden en plafonds waren bekleed met verschillende boardmaterialen. Deels gipsplaat en deels houtboard. De bewoner heeft zelf de oude, met latex geschilderde, wanden en plafonds goed schoongemaakt. Het werk stond onder tijdsdruk, omdat de bewoner op zeer korte termijn gebruik wilde maken van de woning.” Harold is tevreden over de resultaten met de muurverf: “Ik zie niet veel verschil met de traditionele verven. De geur is wel sterker, maar zeker niet onaangenaam. De muurverf geeft een mooi, fijn eindresultaat bij het spuiten. De verf vloeit mooi en droogt vlot aan. Overigens hebben we met de kwast ook wat hoekjes gedaan en dat ging ook prima.”
De dekkracht is volgens Harold prima: “We moesten op sommige delen van middenblauw en okergeel naar wit, dus hebben we een kruislaag aangebracht. Daarbij ga je op de wanden in één arbeidsgang van boven naar beneden en meteen ook van links naar rechts. De plafonds en wanden konden we zo in één laag afwerken. Na de kruislaag is de dekking heel goed. Een kanttekening heb ik echter ook: deze muurverf isoleert minder goed. Op het plafond bleken toch nog wat restjes te zitten van vliegjes en spinnenpoep. Die komen er helaas toch nog doorheen zetten.”

Test verfspuit

De test met de Tritech T5 airless verfspuit verloopt eveneens naar tevredenheid. “Een mooie compacte machine die eenvoudig is mee te nemen. Ik heb gebruik gemaakt van een low-pressure omkeer-spuittip LP 619, met een spuithoek van 60 graden en een opening van 0,019”. Door de spuittip om te keren komt een eventuele verstopping makkelijk weer los. Dat gebeurde overigens maar heel af en toe”, aldus Harold.
Helaas bleek de diameter van de aanzuigslang van zijn eigen Graco 395 verfspuit niet overeen te komen met de diameter van de TriTech. “Dus heb ik gebruik gemaakt van een trechterbeker op de verfspuit. Normaal hang ik de slang in de verfemmer, dan kun je wat langer door. Maar verder werkte de verfspuit prima bij een druk van 90 tot 95 bar. Het geluid is ook opvallend beperkt. In ieder geval een stuk minder dan bij mijn eigen pomp.”

De opbouw van de verfspuit kan ook op goedkeuring rekenen: “Een mooie roestvast stalen behuizing, die goed schoon te maken is. Er zitten twee eenvoudig uitneembare en te reinigen filters: het algemene filter, tussen machine en slang, en het filter in het pistool. Het derde filter zit onderaan de trechterbeker. Helaas is die niet los te nemen, waardoor het reinigen weer wat meer water en moeite kost. Hier zit dus nog een klein verbeterpunt, maar verder ben ik heel tevreden over de resultaten.”
Na een week heeft Harold ook de schrobvastheid getest: “Bij het boenen van de muurverf ontstaan er niet meteen duidelijke glimvlekken en blijkt de verf goed reinigbaar. Afhankelijk van de situatie ga ik toekomstige klanten zeker ook een biobased muurverf als alternatief aanbieden!”