Het JACKODUR®-omkeerdak: de 2-in-1-oplossing voor alle platte daken

Artikel delen

Bij de bouw van platte daken spelen twee essentiële aspecten mee: de isolatie en de waterdichtheid. Op een bouwplaats in het Franse Hauts-de-France koos aannemer Schor om deze dubbele problematiek aan te pakken voor het JACKODUR®-systeem.

Om het platte dak van deze woning te isoleren kozen Maxime en Thomas Krakowiak, oprichters van het bedrijf Schor, voor de isolatieplaten van het type JACKODUR® Plus 300 Standard SF van 30 cm dik. Hiermee realiseerden zij hun eerste omkeerdak, geheel in lijn met het advies van hun ingenieursbureau.

Waarom? Het JACKODUR®-isolatiesysteem biedt een uitstekende thermische isolatie, is ongevoelig voor vocht en kan in grote, één-laags-dikte worden uitgevoerd. Het ging om de isolatie van een dak met een oppervlakte van 300 m2 voor een ééngezinswoning in Neuville Saint Vaast in de regio Hauts-de-France. Let op: Deze woning moest voldoen aan het certificaat ‘Passiefhuis’ van het PassivHaus Institut.

Voordeel tijdens de bouw: snelheid en vereenvoudiging

“Er was geen enkele specifieke ervaring nodig voor de uitvoering van het proces”, vertellen de oprichters Krakowiak. “De echte uitdaging tijdens de bouw was de extreem korte uitvoeringstermijn, wat zo goed als altijd het geval is. Dankzij het plaatsingssysteem van de JACKODUR®-isolatieplaten lukte het ons om binnen de gestelde termijn op te leveren, aangezien verlijmen of vastschroeven niet nodig is.”
Het volstaat om de isolatie op de Axter-dichting – in dit geval een teerhoudende basis met scheidingslaag van glasvezel, een dampscherm en een dichtheidsmembraan op basis van SBS-bindmiddel – te plaatsen en deze vervolgens te verzwaren met grind of te beplanten. Alles bij elkaar heeft dit slechts twee weken geduurd (dichtingswerken inbegrepen), en dit met slechts drie personen.

Isolatie en beschermde dichtheid

De isolatieplaten worden los op de waterdichting geplaatst. Vervolgens wordt er bovenop de isolatie een JACKODUR® filterdoek WA van 135 g/m² uitgerold. Het doel: voorkomen dat regenwater langdurig op de isolatieplaten blijft liggen door het water op te vangen en naar de afvoer langs de rand van het dak te leiden. Het eventueel nog resterende water ontsnapt op natuurlijke wijze – door verdamping – via de voegen van de isolatieplaten.

Met dit ontwerp dat ‘openstaat’ voor waterdamp kan ook het vocht binnenin het gebouw naar buiten ontsnappen. Resultaat: in principe is geen enkel dampscherm vereist, ook al werd daar in dit specifieke geval wel gebruik van gemaakt omwille van de integratie in het globale dichtheidssysteem op technisch advies van WTCB. Het dampscherm werd vervaardigd door Axter.

Voor dit project werd gekozen voor een ballastafwerking met grind. Deze oplossing wordt trouwens het meest toegepast voor dit type plat dak. Ze biedt het dubbele voordeel dat ze de isolatie beschermt tegen uv-stralen en bij hevige regenval voorkomt dat deze gaat ‘drijven’. Deze afwerking helpt ook om de verspreiding van vuur tegen te gaan bij brand aan de buitenkant van het gebouw.
Wel belangrijk: bij een traditioneel ontwerp moet de dikte van de laag grind in principe gelijk zijn aan de dikte van de isolatie. In dit geval is dat dus 30 cm. Dankzij de plaatsing van de JACKODUR® WA doek kon de dikte van de isolatie beperkt worden tot slechts 5 cm.

Voordelen van het proces

  • Aanpassing aan alle types woongebouwen, kantoren en parkings; met platte of hellende daken
  • Te combineren met alle types dichting
  • Uitzonderlijk snelle plaatsing
  • Voordelig in vergelijking met externe isolatieprocessen
  • Bescherming van de dichting tegen uv-stralen
  • Beperking van de temperatuurschommelingen van de dichting tussen 5 en 30 °C het hele jaar door, zonder risico op opwarming van de dichting
  • Mogelijkheid om af te werken als groendak, met grind of met tegels.

Product met sponning rondom

De JACKODUR® Plus-panelen van het formaat 1265 x 615 mm (bedekte oppervlakte 1250 x 600 mm = 0,75 m²) bestaan uit hoogwaardig geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS), zonder CFK’s, HCFK’s of HFK’s. Conform de norm EN 13164 bieden ze een uitstekend isolerend vermogen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes (tot 320 mm), verschillende afwerkingen (met gladde kanten of met een sponning rondom) en met een glad of gewafeld oppervlak. Ze beschikken over een uitstekende thermische isolatie van 0,027 mW/m.K, zijn vochtbestendig, vormvast en bieden een drukweerstand die, afhankelijk van de dikte, kan gaan tot 700 kPa.

Info: www.jackon-insulation.nl