Verduurzaming woning Ermelo met hybride warmtepomp zonder binnenunit

Artikel delen

Nederland gaat langzaam maar zeker van het aardgas af. Maar welke maatregelen kun je nu al nemen in bestaande woningen? Een van de mogelijkheden is de keuze voor een hybride warmtepomp, vooral omdat deze makkelijker aansluit op de al aanwezige cv-ketel. Een en ander blijkt bij de verduurzaming van een vrijstaande woning in Ermelo, uitgevoerd door Installatiebedrijf Meddens & van Ree.

huis

In een verduurzaamde vrijstaande woning in Ermelo zorgt een hybride warmtepomp voor duurzame warmte en koeling.

Installatiebedrijf Meddens & van Ree houdt zich bezig met het ontwerpen, installeren en onderhouden van water-, gas- en overige verwarmingsinstallaties. De afgelopen jaren hebben ze zich gespecialiseerd in het verduurzamen van woningen. “Een goed voorbeeld van opdrachten waar we regelmatig voor gevraagd worden is het verduurzamen van bestaande woningen, zoals deze vrijstaande woning in Ermelo.”\

aircounit op dak

De buitenunit, waarin de circulatiepomp, ontluchter en veiligheidsklep is geïntegreerd, is slim weggewerkt op de aanbouw aan de achterkant van het huis.

airco unit

De buitenunit, waarin de circulatiepomp, ontluchter en veiligheidsklep is geïntegreerd, is slim weggewerkt op de aanbouw aan de achterkant van het huis.

Volgens mede-eigenaar Ryjan van Ree zijn veel woningeigenaren op zoek naar slimme oplossingen om gas te besparen “We weten allemaal dat we in Nederland van het gas af moeten, maar niet alle woningen zijn geschikt om meteen volledig van het gas af te gaan met een all-electric warmtepomp. Ook kan of wil niet iedereen deze stap meteen maken. De hybride warmtepomp van het merk
Atlantic biedt in dat geval een hele goede oplossing met een hoog rendement. Je bespaart hiermee jaarlijks tot maar liefst 60% op het gasverbruik om de woning te verwarmen. Ook verbeter je het energielabel en daarmee de waarde van je huis. Kortom, een echte duurzaamheidsboost voor je woning.”

Kritisch

Van Ree is kritisch op het aanbod in hybride warmtepompen. “Voor ons is het belangrijk dat de leverancier al langere tijd ervaring heeft met de productie van (hybride) warmtepompen, dat alle kinderziektes eruit zijn en dat hun serviceapparaat op orde is. Klanten vertrouwen erop dat wij een systeem neer zetten dat doet wat wij beloven. Na een aantal proefprojecten van een Tinyhouse tot een vrijstaande woning hebben we Atlantic opgenomen in ons assortiment. De ervaring die wij hebben wordt bevestigd door de KIWA-certificering op basis van de laatste eisen van de NTA 8800.”

monteur

In de woning in Ermelo is de ruimte beperkt. De Aurea Hybride add-on heeft geen binnenunit. De controlbox die binnen nodig is, is heel klein en werkt met elke cv-ketel.

cv ketel

In de woning in Ermelo is de ruimte beperkt. De Aurea Hybride add-on heeft geen binnenunit. De controlbox die binnen nodig is, is heel klein en werkt met elke cv-ketel.

Geen cv-ketel verhangen

Het aanbod van verschillende typen hybride warmtepompen neemt snel toe. “De meeste hybride warmtepompen hebben een vrij forse binnenunit, waardoor de ruimte vaak in het gedrang komt.” vertelt Van Ree. “Niet alle woningen hebben de ruimte voor een binnenunit en als er al wat ruimte is, moet de cv-ketel vaak verhangen worden en moeten er leidingen worden verlegd. En dat kost weer tijd en geld en geeft rommel voor de bewoner. Hier in de woning in Ermelo was de ruimte ook beperkt. De Aurea Hybride add-on heeft geen binnenunit dus past altijd en maakt het installeren ook nog eens eenvoudig en snel. De controlbox die binnen nodig is, is heel klein en werkt met elke cv-ketel.”

mannen voor huis

De installateur van Meddens & van Ree en bewoner de heer Van der Heiden bespreken het systeem.

F-gas handelingen niet nodig

“Voor mij als installateur is deze hybride warmtepomp ideaal” vervolgt Van Ree. “Er zijn geen f-gas handelingen nodig om hem te kunnen plaatsen, dus hoeft er geen koeltechnisch monteur van ons naartoe. In de buitenunit zijn de circulatiepomp, ontluchter en veiligheidsklep al geïntegreerd, dat scheelt werk. Het wordt aan mij geleverd als een voordelig alles-in-één-pakket. Dat wil zeggen: een buitenunit inclusief thermostaat, alle benodigde hydraulische componenten en vuilfilter. Top, zo’n monoblock voor de prijs van een splitoplossing.”
De bewoner van de woning in Ermelo is blij met het advies dat Meddens & van Ree gegeven heeft. “Ze hebben eerst de situatie bij ons thuis bekeken en doorberekend wat de beste oplossing voor onze woning zou zijn,” vertelt de heer Van der Heiden.

Gas besparen

“Het eerste doel was gas besparen zonder verlies van comfort. Onze woonruimtes verwarmen we afhankelijk van het weer en niet alle ruimtes hoeven van ons altijd even warm te zijn. We hebben beneden vloerverwarming, maar boven weer radiatoren. Daarbij geeft het ons een goed gevoel dat we bijdragen aan een duurzame wereld voor onze kinderen en kleinkinderen. De subsidie van
€ 1700,- is natuurlijk ook mooi meegenomen. En de verbetering van het energielabel die deze oplossing als gevolg heeft, is altijd prettig mochten we in de toekomst de woning te koop willen zetten.”

Ervaring met all-electric

Orcon/Thercon is de leverancier van de Aurea Hybride add-on en heeft deze speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse markt. De complete set is verkrijgbaar via de groothandel.

thermostaatklok

Orcon/Thercon levert het gehele systeem, inclusief slimme thermostaat, in een alles-in-één-pakket via de groothandel aan de installateur.

“We hebben onze kennis en ervaring met all-electric warmtepompen gebruikt om een hybride oplossing te ontwikkelen” vertelt Pieter van Loon van Orcon/Thercon. “Niet alle woningen zijn geschikt voor een all-electric oplossing en we zijn opzoek gegaan naar een slimme tussenstap om bestaande woningen te verduurzamen. In bestaande situaties is de ruimte voor een warmtepomp altijd een uitdaging, dus de oplossing moest compact zijn en zo werd het idee van de controlbox geboren. De controlbox is het kloppend hart van het systeem en regelt de aansturing van de warmtepomp of de ketel. De bijgeleverde slimme thermostaat is zelflerend en via een app te bedienen. Je kunt de temperatuur dus op afstand regelen.”

Meer informatie:
www.orconthercon.nl/hybride