Vullen, plamuren en repareren

Artikel delen

Bij aanvang van iedere klus is er voorbehandeling, reiniging of reparatie nodig. In het Bolivia assortiment vind je voor vrijwel elke ondergrond en toepassing een passende (vul)oplossing. Last van lekkage rond je houten kozijn? Of een bruine plek in het hout? Grote kans dat je met houtrot te maken hebt.

Houtrot kan ontstaan zijn doordat er vocht bij het hout is gekomen, omdat kitnaden of verflagen zijn verouderd of beschadigd. Het hout gaat rotten en zal verkleuren en zacht worden. Hoe kan je een verrot kozijn repareren? En wanneer kies je voor vervangen? Vergevorderd houtrot kan niet altijd gerepareerd worden. Dan is het verstandig om een deel of het volledige kozijn te vervangen. Het is dus belangrijk om het kozijn eerst te inspecteren. Ga na hoe groot de rotte plek is. Druk met de botte kant van een priem of schroevendraaier rond de rotte plek. Gezond hout is vrij stevig, als je het hout kan induwen, zit er hoogstwaarschijnlijk houtrot. Ga zo de zwakke plekken van het kozijn langs: liggende delen, hoeken, naden, op plaatsen waar de verf gebarsten is en plaatsen waar water kan blijven staan. Als het om een lokale rotte plek gaat en het kozijn er verder nog goed uitziet, kan je het goed repareren. Hiervoor moet je de rotte plek ruim uitzagen of frezen, het hout behandelen met houtrotstop en vervolgens weer opvullen met een professionele houtvuller.

Lees meer & bekijk de video over houtrotherstel.