Gebogen galerijen in Nieuwegein voorzien van opgehoogde vloeren

Artikel delen

Het is de bewoners van de galerijflats van woningcorporatie Mitros aan de Bergwal in Nieuwegein een stuk makkelijker en veiliger gemaakt hun galerijen op te kunnen lopen. Deze galerijen waren van oudsher wat dieper gelegen dan de eigen huisdrempel, en dat is voor de oudere doelgroep geen fijne in- en uitstap. Met de ophoging van de galerijvloeren, waarvoor Dreen®Ceramicaplus van Zoontjens is gebruikt, is dat euvel nu verholpen.

Auteur: Harmen Weijer

De galerijflats van woningcorporatie Mitros aan de Bergwal in Nieuwegein hebben een verhoogde galerij.

Mensen moeten en willen steeds langer thuis blijven wonen. Door de galerijen op te hogen, valt de hoge instap weg en is dát geen belemmering om zelfstandig te blijven wonen, vertelt Gaston van der Heijden, key accountmanager bij Zoontjens. “Deze flats zijn gebouwd met prefab galerijplaten. Deze betonnen galerijen lagen oorspronkelijk circa 5 tot 10 cm lager dan de huisdrempels. Dat is voor de oudere doelgroep in deze flats niet fijn en zelfs gevaarlijk, en daarom moesten we het geheel ophogen om de drempels weg te nemen.”
Bijzonder aan deze galerijen zijn de halve rondingen die dienen als buitenruimte voor de woningen. “Met strak zaagwerk konden we deze vorm goed volgen. Maar een deel van de flats zelf is eveneens niet geheel recht, maar licht afbuigend. Dat geeft het geheel een speels karakter, maar zorgde voor ons dat we goed moesten kijken hoe we die afbuigingen in de tegels konden verwerken. Dat is goed gelukt en ook op een manier waardoor er tussen de tegels en de galerijhekken geen vuil kan komen. De zijkant is afgewerkt met een deels gebogen hoeklijn tegen inkijk en vuil onder het systeem.”

Dankzij de ophoging kunnen de bewoners veel makkelijker en veiliger in en uit hun woning stappen, ook met rollator.

Antislip

Een extra eigenschap van deze keramieken tegels is dat ze antislip zijn. Deze tegels hebben een zogeheten anti-slipwaarde (een R-waarde) van 11. Ter vergelijking: in douches en in sauna’s – dus zeer natte omgevingen – hebben tegels ook een dergelijke anti-slipwaarde. “Ze zijn ook zo dicht gebakken dat er niets in de tegels trekt. Dus geen vuil en algen, maar ook zelfs geen koffie of wijn. Daardoor zijn ze heel makkelijk in onderhoud. We werkten hier met tegels in de kleur tegels Trust Silver. In totaal is er ruim 900 m² gelegd.”, aldus Van der Heijden.
De keramische tegel Dreen®Ceramica geeft het dakterras een moderne strakke uitstraling. Doordat de tegels lichtgewicht zijn, zijn ze ook zeer geschikt voor renovatie van dakterrassen of galerijen. De tegels worden bevestigd op het onderliggende fixplate lock systeem met demontabele hoekstukken. Met dit element worden de tegels gefixeerd en vergrendeld, maar blijft de ondergrond (indien nodig) bereikbaar. Ook ontstaan hiermee strakke naden.

Het project was geen recht toe-recht aan klus, want de flats zijn op een speelse manier licht gebogen. Daarnaast zijn er ronde buitenruimten gerealiseerd en dat vroeg strak zaagwerk.


Wits Vastgoedonderhoud Nederland was verantwoordelijk voor de uitvoering. Camiel Spaan, bouwkundig projectleider van dit Utrechtse bedrijf, vertelt dat dit de eerste keer was dat ze samenwerkten met Zoontjens. “Wij zijn door Mitros ingeschakeld om deze renovatie uit te voeren. Op aanraden van hen zijn we in gesprek gegaan met Zoontjens. Ze hadden positieve ervaringen met het bedrijf, hun tegels en de ophoogsystemen. Ik kende ze wel, maar had er nog nooit eerder zaken mee gedaan. Hun systeem werkt inderdaad goed om galerijen op te hogen. Op deze manier wordt de instap voor de bewoners verbeterd.”

Eigen balkons ook opgehoogd

Sterker nog: de bewoners waren dusdanig tevreden dat aan de andere kant van de flats de balkons ook zijn opgehoogd. Gaston van der Heijden van Zoontjens: “Dat was een meerwerk dat voortkwam uit deze opdracht. Dat beviel de bewoners zo dat we een half jaar later de individuele balkons ook hebben opgehoogd.”

Projectgegevens
Opdrachtgever: Woningcorporatie Mitros, Utrecht
Aannemer: Wits Vastgoedonderhoud
Leverancier/ installatie-systeem: Zoontjens International BV
Bouwtijd: 2019