Woonbedrijf renoveert duizenden jaren 60-woningen met 4 co-makers

Artikel delen

Woningcorporatie Woonbedrijf met woningen in Eindhoven, Helmond en omgeving gaat vanaf volgend jaar starten de renovatie van 7000 tot 8000 naoorlogse eengezinswoningen. Dat doet ze echter op een andere manier dan tot nu toe gebruikelijk: niet meer aanbesteden per traject maar door het nu al aanwijzen van 4 aannemende co-makers. Het gaat om Groenen Van Santvoort bouwcombinatie, Caspar de Haan onderhoud & renovatie, BAM Wonen BV en Ballast Nedam Zuid. Zij gaan aan de slag met de renovatie van deze huizen.

Woonbedrijf heeft zo’n 31.000 woningen. Hieronder vallen 12.000 eengezinswoningen gebouwd in de jaren 60/70. Die staan in Eindhoven (zoals: Jagershoef en de Generalenbuurt) maar ook in Geldrop (Joris van Spilbergenstraat). Een deel van die woningen is al aangepakt, maar de komende jaren volgen er nog 7000 tot 8000.

Een renovatie ging tot nu toe over tientallen tot honderden woningen in één buurt. Daarvoor werd een aanbesteding gehouden en één aannemer voerde dan de renovatie uit. Het waren dus steeds losse projecten. Maar van de jaren 60-woningen moeten er zo’n 7000 tot 8000 gerenoveerd worden.

“Normaal gesproken renoveren we 450 woningen per jaar”, zegt manager Vastgoedbeheer Stan van den Thillart. “Kun je nagaan hoe lang dit zou gaan duren. Daarom besloten we hiervoor meerdere aannemers, ‘comakers’, te zoeken. Die gaan tegelijk aan de slag met deze huizen. Op deze manier kunnen we veel meer woningen per jaar renoveren.”

Er zijn verschillende aannemers benaderd en gevraagd om slimme en betaalbare oplossingen te bedenken om de huizen zo energiezuinig en comfortabel te maken. Dit met zo min mogelijk overlast voor de bewoner. Stan van den Thillart: “We stellen wel eisen en voorwaarden. Denk aan een hoge tevredenheid onder bewoners, duurzaamheidseisen en de kosten. Maar we laten de aannemers vrij in de oplossing om tot het resultaat te komen. Zij zijn degenen met ervaring. En we zetten hun kennis en kunde graag in.”

De renovatie is ook een enorme stap in het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen. Deze eengezinswoningen hebben nu nog een laag energielabel. Door de renovatie gaat het energielabel met 3 tot 4 stappen omhoog. Als Woonbedrijf elk jaar 600 huizen renoveert, zijn dat 2400 labelstappen. Deze renovatie levert dus een enorme bijdrage in de verduurzaming.

Ook heel belangrijk is het continu leren, verbeteren en doorontwikkelen. De werkzaamheden worden in groepen van 75 woningen uitgevoerd. Na elke groep bespreken de comakers met Woonbedrijf samen hoe het is gegaan. Wat is er opgevallen? Hoe kunnen we het de volgende keer nog duurzamer, klantvriendelijker en tegen lagere kosten doen? De 4 comakers leren hierdoor ook van elkaar. Het kan best zijn dat ze werkwijzen van elkaar overnemen. Begin 2022 start Woonbedrijf met de eerste huizen.