Havebo Montage tilt renovatievloeren naar een hoger niveau

Artikel delen

Op het eerste gezicht lijken de renovatievloeren met stalen liggers en EPS-broodjes onderling eenvoudig uitwisselbaar. Kwestie van kijken naar de prijs en beschikbaarheid via de lokale bouwmaterialenhandel. Maar schijn bedriegt. Robert Rijswijk, Manager Renovatievloeren van Havebo Groep.

havebo casettevloer

“Uiteindelijk wil je in plaats van de oude houten vloer een eigentijdse renovatievloer die bijdraagt aan een prettig wooncomfort en een fijn binnenklimaat. Een vloer die bovendien snel en makkelijk te verwerken is. Onze twee innovatieve renovatiesystemen SL-combinatievloer en Cassettevloer 6.2 kenmerken zich door een minimaal aantal handelingen op de bouwplaats. En om de verwerking nog eenvoudiger te maken, kan onze nieuwe uitvoerende BV Havebo Montage worden ingezet om de vloer te monteren.”

haveboVerder kijken dan alleen de prijs van de stalen ligger. Robert Rijswijk kan het niet vaak genoeg zeggen als hij de twee vloerrenovatiesystemen uitlegt. Zo wijst hij op de voordelen van verwerking. “In plaats dat de aannemer of onze montageservice stalen liggers op maat moet zagen of uitschuiven, bieden wij met liefst 90 liggerlengtes en een breed assortiment EPS vulelementen direct de juiste maat. Zowel voor de brede woonkamer, de complexe keukenhoek als de smalle gang. Met het grote aanbod standaard liggerlengtes voorkom je zaagwerk en afval. Je hebt ook geen extra kosten door allerlei koppelstukken. Beide typen vloeren zijn dankzij de hoeklijnen en raveelschoenen snel te monteren. Met de Cassettevloer kun je bij een rechthoekige woning in een kwartier de hele vloer dichtleggen.”

En dan zijn er de (product)technische voordelen. “Onze stalen liggers voor de SL-combinatievloer, stalen platen van de Cassettevloer, hoeklijnen en raveelschoenen zijn voorzien van een Magnelis beschermlaag. Deze beschermt tot wel 10 keer beter tegen corrosie dan verzinkt staal. Bovendien hoef je zaagsneden niet na te behandelen, weer een handeling minder. De EPS-vulelementen zijn uniek in Nederland door de 3 Lambda waarden die zijn verwerkt in één element. Met de sponningen rondom zijn de hoge isolatiewaarden gewaarborgd. Ga dan die totaalsom maken. Dan blijken onze Havebo renovatievloeren ‘at the end’ lucratiever dan concurrerende typen. Geen slecht woord over andere systemen, want we kunnen en moeten in Nederland heel veel projectwoningen en particuliere woningen isoleren en energetisch verbeteren. Maar je moet eerst alle voordelen van vloersystemen op een rijtje zetten en gaan rekenen.”

Geen maatwerkhandelingen

Dat rekenen is precies wat Havebo voor zijn klanten doet. “Wij kunnen samen met hen bekijken welke van de twee renovatiesystemen het beste past en maken een geoptimaliseerd legplan. De aannemer kan aan de slag of men kan kiezen voor uitvoering door Havebo Montage. De SL-combinatievloer is het bekendste met z’n liggers en broodjes. De cassettevloer heeft als groot voordeel dat je de elementen extra snel kunt monteren. Met de 450 elementlengtes heb je geen extra maatwerkhandelingen. Voor sommige projecten is een combinatie van deze twee systemen extra aantrekkelijk. Binnen één werkdag hebben de bewoners hun comfortabele en energiezuinige woning. We kunnen indien nodig luchtdichtheid van bepaalde constructieve detailleringen waarborgen.”

slotcombinatievloer

Robert Rijswijk durft te stellen dat voor elk renovatieproject een vloeroplossing op basis van beide systemen mogelijk is, zowel bij een betonnen als bij een metselwerkfundering. Een renovatievloer kan desgewenst met 21 mm underlayment, zwaluwstaartplaten of druklaag met wapeningsnet worden uitgevoerd. “Vloerrenovatie kan in een volledig droog systeem om tijd te winnen. Belangrijk is dat de aannemer de berekening volgt en bijvoorbeeld geen dunnere beplating toepast of de hart-op-hart-afstand van liggers vergroot. Je kunt bij deze systemen precies uitrekenen wat nodig is voor die zware boekenkast of die spekstenen kachel. Op het moment dat je een hoogwaardig, robuust systeem hebt dat de doorbuiging minimaliseert, moet je niet gaan rommelen met de ingrediënten. Niet op dikte van plaatmateriaal, aantal benodigde hoeklijnen, naadtolerantie bij oplegging etc.”

Montage in eigen hand

Om dit soort risico’s voor te zijn is Havebo gestart met montage in eigen hand. De Manager Renovatievloeren: “We hebben Havebo Montage opgericht, een aparte BV voor de uitvoering, speciaal gericht op woningcorporaties en andere organisaties met een bestand aan huurwoningen. We hebben inmiddels een netwerk van professionele monteurs in het land aan onze producten gekoppeld. Zo kunnen opdrachtgevers erop vertrouwen dat de systeemvloeren volgens de berekeningen en specificaties worden aangebracht. Dan kunnen wij er ook garantie op geven. En we kunnen zo snel schakelen dat we binnen 4 weken na opdrachtverlening kunnen starten. Dat is prettig voor die corporatie die in haar 100 woningen de slechte of niet geïsoleerde vloeren wil vervangen. En voor de huurders die heel snel weer terug kunnen naar hun woning die inmiddels een stuk energiezuiniger is. Je praat bijvoorbeeld bij een Cassettevloer over een Rc van 6,2.”

Informatie: www.havebomontage.nl

Een ‘betonboer’ en stalen liggers…

De Havebo Groep is al 43 jaar specialist op het gebied van betonproducten. Robert Rijswijk: “Beton zorgt voor massa en comfort. Maar bij de renovatie van een houten vloer wil je het gewicht beperken tot maximaal 25 kg/m2. Dat kan met stalen liggers van 5 kg/m1. Daarom zijn wij 15 jaar geleden gestart met de SL-combinatievloer met stalen liggers en de welbekende EPS-vulstukken. Later is daar de Cassettevloer bijgekomen. Dit systeem is uitermate geschikt voor renovatiedoeleinden vanwege de flexibele lengtes, de hoge isolatiewaarde en de eenvoud van het monteren. Wij hebben in het ontwikkelingsproces partijen als Meilof Riks, Boer, Hilti, Fischer en Illbruck erbij betrokken om de systemen te perfectioneren. Zo kwamen we tot de Magnelis beschermlaag. Onze EPS-broodjes zijn uniek, met 3 Lambda waarden voor de flap onder de ligger, de kern van gerecycled materiaal en het blok als geheel. Met de sponningen rondom is men verzekerd van hoge isolatiewaarden. We hebben de systemen door ABT laten toetsen op de comfortklassen en kunnen garantie op de Rc-waarden geven.”