Portiekflats krijgen nieuwe jas

Artikel delen

“De energietransitie gaat verder dan alleen een nieuwe goed geïsoleerde schil voor portiek- en galerijflats”, zegt architect Wim van As, mede-eigenaar van A3Architecten BV. “De uitstraling moet passen bij de wijk en er moet tevens aandacht zijn voor het wooncomfort en de leefomgeving.” Een geslaagd project is in dit geval onder meer de renovatie van 110 sociale huurwoningen in de Utrechtse wijk Overvecht. Daarbij is onder meer een Strikotherm gevelisolatiesysteem aangebracht.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Michel Kievits

strikotherm

De portiekflats van woningcorporatie Portaal aan de Kwangodreef, Gambiadreef en Kasaidreef zijn in de jaren zestig gebouwd en bestaan uit vier woonlagen met op de begane grond wonen en garages. De bewoners van de 110 sociale huurwoningen gaven aan dat de woningen last hadden van vocht, tocht, schimmel en een slechte uitstraling. Tijd dus voor een grondige renovatie. Door het aanbrengen van het Strikotherm gevelisolatiesysteem, PV-panelen, nieuw ventilatiesysteem en nieuwe kozijnen zijn de woningen nu nul-op-de-meter.

Renovatie

Dura Vermeer Renovatie Midden West kreeg van Portaal de opdracht om de woningen te renoveren. Naast de aanpak van de schil en installaties, zijn ook de badkamer en keuken vervangen. Tijdens de renovatie konden de bewoners gewoon in de woning blijven. Daarnaast zijn de woonlasten gelijk gebleven. De woningen zijn aangesloten op een stadswarmtenet. Elektriciteit wordt opgewekt met de zonnepanelen op het dak.

strikotherm

Voor het ontwerp werd A3Architecten gevraagd, dat veel ervaring heeft met verduurzaming van woningbezit van onder meer woningcorporaties en beleggers. “Wij zijn betrokken bij veel renovatie-opgaven in stedelijke gebieden. Denk aan de slechts geïsoleerde portiek- en galerijflats uit de jaren zestig en zeventig. We proberen dan altijd direct verder te kijken dan de schil alleen. Kunnen we gelijk het wooncomfort verbeteren? Ook moet de uitstraling van de gevel passen bij de omgeving en moet de leefomgeving worden aangepakt. Denk aan groen, spelen, parkeren en recreëren”, vertelt Wim van As, die het bureau met Arno van Wezel en Hans Gijzen in 1988 oprichtte.

Gevelisolatiesysteem

strikothermAfhankelijk van het type renovatieproject, kiest de architect voor een gevelisolatiesysteem. “In veel gevallen is dat een Strikotherm gevelisolatiesysteem. Strikolith komt regelmatig langs om nieuwe ontwikkelingen te laten zien en mee te denken over renovatieprojecten. Dat gebeurt vrijblijvend, want we willen niet aan één leverancier zijn gebonden. Maar de samenwerking is goed. Als we de keuze voor Strikotherm hebben gemaakt dan wordt er ook tijdens ontwerp en uitvoering meegedacht. Zo hebben we monsters opgevraagd voor de kleurstellingen en zijn er proefvlakken opgezet”, aldus de architect.

Voor de sociale huurwoningen van Portaal viel de keuze op Strikotherm Comfort met een basis van EPS. Na het aanbrengen van een spanningsverdelende minerale of cementvrije mortellaag en een versterkend weefsel is het systeem gereed voor de afwerking. In Utrecht is gekozen voor een Strikotherm Spachtelpleister BGI 1,5 mm voor de borstweringen. Aan de kopse zijden is gekozen voor grote vlakken met minerale flexibele steenstrips: Strikotherm Steenstrip FLEX. De Rc-waarde van de gevels is na de renovatie maar liefst 7,0 m2K/W. “De gevelmaterialen en -kleuren sluiten ook mooi aan op de omgeving. Je kunt ook kiezen voor een moderne uitstraling, maar dat past hier niet. Ik vind de oplossing heel geslaagd!”

Uitvoering

strikothermProjectleider Robbert Rebel van Dura Vermeer Renovatie Midden West toont zich ook tevreden: “We zijn tijdens het Voorlopig Ontwerp al aangehaakt, dus konden ook meedenken over technische detailoplossingen. Dat heeft zeker bijgedragen aan het fraaie eindresultaat. We zien als bouwer dat er steeds vaker gekozen wordt voor buitengevelisolatiesystemen bij bestaande bouw, mede door de energietransitie. De verwachting is dat de vraag naar die toepassing de komende tijd alleen maar sneller zal toenemen.”

Voor de verwerking van het buitengevelisolatiesysteem werd afbouwbedrijf ’t Huis BV gevraagd, dat veel ervaring heeft met het Strikotherm buitengevelisolatiesysteem. “Het is een mooi project om verouderde portiekflats weer te upgraden. Vooral de combinatie van minerale steenstrips en spachtelpleister is fraai”, zegt Julian Huis in ’t Veld, directeur/eigenaar van ’t Huis. Hij is al vele jaren bekend met Strikolith en werkt in de afbouw ook met de spuitpleister van Strikolith.

Waarom het veelvuldig gebruik van de spuitpleister en het Strikotherm buitengevelisolatiesysteem? “Kijk, de kwaliteit en verwerking zijn gewoon goed. Daar heb je na aanbrengen geen problemen meer mee. Maar wat ik vooral belangrijk vind, zijn de contacten met Strikolith. Daar denken ze oplossingsgericht. Als er iets is, wordt dat direct opgelost. De communicatielijnen zijn ook heel kort. Bij dit project werd eerst aan een ander buitengevelisolatiesysteem gedacht, maar in een latere fase bleek Strikotherm toch gunstiger. Dan moet je heel snel geveldetails aanpassen. Strikolith zorgt dan heel snel voor nieuwe detailleringen. Het is heel fijn werken zo.”

Strikolith
www.strikolith.com