Asbestsanering Museum Boymans bijna gereed

Artikel delen

Voordat de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen echt van start kan gaan, moet alle asbest worden verwijderd. Dat is volgens het museum een complexe klus, aangezien het museumgebouw, ontworpen door Van der Steur, een rijksmonument is (bouwjaar 1935). Hierdoor worden er strenge eisen gesteld aan de noodzakelijke asbestsanering. 

asbestsanering

Een hoeveelheid asbest gelijk aan twintig voetbalvelden wordt tijdens de asbestsanering zorgvuldig verwijderd met behoud van de monumentale delen. Het asbest is te vinden in de luchtkanalen van het ventilatie- en verwarmingssysteem, op sommige delen ook achter de monumentale lambrisering.

Begin januari 2021 startte de aannemer A.Van Liempd sloopbedrijven met de voorbereidingen voor de asbestsanering. Het eind van de sanering staat gepland in de zomer van 2022. Nadat de asbestsanering heeft plaatsgevonden, kan de daadwerkelijke renovatie van het museumgebouw beginnen.

asbestsanering

In de renovatie wordt onder meer de entree verruimd en de routing door het gebouw verbeterd. Ook de monumentale kwaliteit van de bouwdelen Bodon en Van der Steur wordt hersteld. Aan de zuidzijde van het museum komt een belvedère met daaronder een toegang tot een volwaardig logistiek centrum, waarin kunst, andere logistieke stromen en afval gescheiden kunnen worden.

In totaal gaat het om een investering van € 223 miljoen. De openstelling van het museum is voorzien halverwege 2029; per jaar verwachten gemeente en museum daarna ongeveer 350.000 bezoekers.