Welk gevaar schuilt er in te weinig ventileren?

Artikel delen

Na de warme en droge zomer is het weer even wennen aan de natte en koudere herfstmaanden. We zitten vaker binnen en houden de ramen en deuren dicht. We proberen de stookkosten zo laag mogelijk te houden. Maar daarin schuilt ook een gevaar.

Ventilatie

Water dat in de badkamer achterblijft na het douchen, damp en geuren van het koken of de natte was die we binnen laten drogen. Zomaar een paar voorbeelden die ervoor zorgen dat er veel vocht en nare geuren binnenshuis blijven hangen. Dat zorgt voor vochtplekken, schimmelvorming en gezondheidsklachten.

Luchten of ventileren?

Meestal zetten we even een raam open om de badkamer te laten drogen of om de nare geuren te verwijderen. Daarna doen we vanwege de kou het raam snel weer dicht. Het heeft daarom geen blijvend effect. De beste manier om de lucht in huis gezond te houden is door de lucht continu te verversen, dag en nacht, het hele jaar door.

Airco biedt uitkomst

In de zomer is dat vaak geen probleem en staat er altijd wel ergens een raam open. In de herfst en de winter wordt dat al gauw wat lastiger. Gek genoeg slaat een airco twee vliegen in één klap. Deze lucht-lucht warmtepomp koelt niet alleen, maar kan ook verwarmen. Het zet koude buitenlucht om naar warme lucht binnen én haalt er het vocht uit.

Lagere energierekening

Een goed geventileerd huis verbruikt daarnaast minder energie. Droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht. Er hoeft daarom minder hard gestookt te worden om het huis te verwarmen. Wordt er gekozen voor een lucht-lucht warmtepomp met de hoogste energieklasse A+++, zoals de Panasonic Etherea, dan is het rendement wel drie tot vier keer zo hoog als van een cv-ketel. Dat komt door de standaard warmtepompfunctie, die het grootste deel van de energie uit de buitenlucht haalt.

In combinatie met cv-ketel

Panasonic heeft het concept Hybrid Air ontwikkeld, zodat de lucht-lucht warmtepomp een perfecte combinatie vormt met de cv-ketel. In relatief korte tijd brengt de lucht-lucht warmtepomp een ruimte op de gewenste temperatuur. Zo hoeft de thuiswerker niet de volledige woning te verwarmen als hij overdag vooral in dezelfde werkruimte verblijft. Met een Multi Split-systeem is het zelfs mogelijk om meerdere ruimtes individueel te verwarmen of koelen, wat voor extra comfort zorgt.

Airco

Luchtzuivering

Een groot voordeel van de lucht-lucht warmtepompen die vallen binnen het Hybrid Air-concept is dat deze standaard zijn voorzien van nanoe™X-luchtzuiveringstechnologie. Deze onderhouds- en servicevrije technologie van Panasonic produceert hydroxylradicalen (ook bekend als OH-radicalen) tot 4,8 biljoen per seconde. OH-radicalen zijn overvloedig in de natuur aanwezig en hebben het vermogen om bepaalde verontreinigende stoffen, virussen en bacteriën te remmen, te reinigen en geuren te neutraliseren. Dat heeft een positief effect op de gezondheid. Bij allergie of problemen met neus, longen of luchtwegen, worden de klachten namelijk erger als de lucht vervuild is.

Kortom, goed ventileren is geen overbodige luxe. Het vermindert de kans op vocht, schimmel en gezondheidsklachten. Naast een gezond en fris binnenklimaat valt er ook nog energie mee te besparen.

Panasonic
www.aircon.panasonic.eu