In 6 stappen een betonlook badkamerwand creëren

Artikel delen

Met de trend van industriële vormgeving in interieurs is de populariteit van betonlook-wanden enorm toegenomen. Goed nieuws voor de stukadoor, tegelzetter en handige doe-het- zelver: met WallDesign van Forbo Eurocol creëer je eenvoudig een moderne, stijlvolle wand. Het is een prettig verwerkbare, kant-en-klare pasta, waarmee je in 6 stappen je eigen ‘touch’ in de betonlook kunt aanbrengen.

Roeren

Roer de pasta voor gebruik goed door met een spatel, zodat een homogene massa ontstaat. Schep nu met de troffel een kleine hoeveelheid pasta op de vlakspaan of het spackmes en breng deze aan in een dunne, maar dekkende laag van ongeveer 1 mm.

Een authentieke betonlook en een gebruiksvriendelijke verwerking vormen de uitgangspunten voor WallDesign. Dat wil zeggen: geen poederproduct dat je nauwkeurig in de juiste verhouding moet mengen tot een klontvrije massa, maar een kant-en-klare, prettig smeerbare afwerkpasta, die je – na doorroeren – zo uit de emmer op de wand aanbrengt.

Een betonlook-wand met WallDesign geeft een hoogwaardige uitstraling door het opbouwen van verschillende lagen over elkaar. Naast 307 WallDesign heb je nodig: handschoenen, een spatel, troffel, spaan, schuurmachine, fijn schuurpapier, een doek en desgewenst de 308 WallDesign Finish om de wand fraai mee af te werken.

Stap 1. Bereid de ondergrond voor

Controleer of de wand voldoende draagkrachtig, vormvast, vlak, vet- en stofvrij is. Repareer zo nodig grote gaten en beschadigingen en egaliseer de wand met een geschikt cement- of gipsgebonden product, zodat een egaal zuigende ondergrond ontstaat. 307 WallDesign is geschikt om ondergronden tot circa 2 mm mee uit te vlakken. Strijk sterk zuigende en/ of afzandende wanden voor met 099 Dispersieprimer. Houd overgangen tussen verschillende materialen vrij en kit deze zo nodig af.

Aanbrengen

Roer de pasta voor gebruik goed door met een spatel, zodat een homogene massa ontstaat. Schep nu met de troffel een kleine hoeveelheid pasta op de vlakspaan of het spackmes en breng deze aan in een dunne, maar dekkende laag van ongeveer 1 mm.

Stap 2. Kies de juiste producten en gereedschappen

307 WallDesign is verkrijgbaar in 4 kleuren, in een emmerverpakking van 4 kg. Bereken vooraf hoeveel emmers je nodig hebt aan de hand van het verbruik. Zorg voor een schone spatel, troffel, een kleine vlakspaan of spackmes, fijn schuurpapier (korrel 240) schuurmachine, stofzuiger en een schone doek. Afhankelijk van je persoonlijke smaak en toepassing, kun je de wand afwerken met 308 WallDesign Finish of de 2-componenten 311 TopCoat.

Schuurmachine

Na het drogen van de eerste laag kun je eventuele oneffenheden vlakschuren met fijn schuurpapier of schuurmachine.

Stap 3. Breng de eerste laag 307 WallDesign vlak aan

Zorg voor een omgevingstemperatuur van tussen de 15 en 20 °C. Roer de pasta voor gebruik goed door met een spatel, zodat een homogene massa ontstaat. Schep nu met de troffel een kleine hoeveelheid pasta op de vlakspaan of het spackmes en breng deze aan in een dunne, maar dekkende laag van ongeveer 1 mm. Herhaal dit totdat het hele wandvlak dekkend is afgewerkt. Let op: hoe vlakker je deze eerste laag aanbrengt, hoe vlakker de uiteindelijke wandafwerking zal worden. Laat de eerste laag minimaal 12 uur drogen.

Tweede laag aanbrengen

Breng vervolgens een tweede laag 307 WallDesign aan en doe dit met willekeurige slagen.

Stap 4. Creëer met nieuwe lagen het betonlook-effect

Na het drogen van de eerste laag kun je eventuele oneffenheden vlakschuren met fijn schuurpapier of schuurmachine. Maak de wand hierna stofvrij met een schone, pluisvrije doek of stofzuiger. Breng vervolgens een tweede laag 307 WallDesign aan en doe dit met willekeurige slagen. Langere slagen geven een rustiger beeld in het eindresultaat, korte slagen zorgen voor meer ‘betonlook’. Breng voor een extra effect opnieuw pasta aan en schraap deze weer weg met de vlakspaan. Hiermee creëer je je eigen ‘betonpatroon’ in de afwerking. Pleister/polijst de wand eventueel na met de vlakspaan voor een extra glanseffect. Tussen de verschillende lagen kun je de pasta laten drogen, maar je kunt ook nat in nat werken. Afhankelijk van de ondergrond zijn twee à drie lagen doorgaans toereikend voor een fraai betonlook-resultaat. Laat de wand minimaal 12 uur drogen.

Stap 5. Schuur de wand voor meer diepte en kleurnuances

Schuur de wand na het drogen van de tweede of derde laag zoals eerder beschreven. Door het schuren ontstaat meer diepte en nog meer kleurnuances. Maak hierna de wand weer stofvrij.

Kleurverdieping

Je kunt de wand nog wat extra kleurverdieping geven door deze af te werken met de 1-component 308 WallDesign Finish of de 2-componenten 311 TopCoat.

Stap 6. Werk de wand desgewenst af met 308 WallDesign Finish of 311 TopCoat

De WallDesign-afwerking is nu in principe gereed. Afhankelijk van je persoonlijke smaak kun je de wand nog wat extra kleurverdieping geven, door deze af te werken met de 1-component 308 WallDesign Finish of de 2-componenten 311 TopCoat. Dit vormt tevens een extra beschermlaag en zorgt ervoor dat de wand nog gemakkelijker af te nemen is met een neutraal reinigingsmiddel. De 308 WallDesign Finish breng je in kleine hoeveelheden aan met een 9 mm microvezelroller. Rol deze afwerklaag van onder naar boven egaal en streeploos uit tot een mooi strak eindresultaat. Gebruik voor een mat uiterlijk en een betere bescherming bij intensief gebruik de 2-componenten 311 TopCoat.

Eurocol
www.eurocol.nl/walldesign