Energiemodules verduurzamen woningen ondanks handjestekort

Artikel delen

Voor de verbouwing en verduurzaming van Nederland worden miljoenen woningen in de komende decennia gerenoveerd. En ze worden voorzien van duurzame installaties, zowel voor verwarming als ventilatie. Om te voorkomen dat voor ieder duurzaam apparaat vakprofessionals in al die woningen aan de slag moeten gaan, is er door Factory Zero een all-in-one energiemodule ontwikkeld. Inmiddels is het tijd om op te schalen en daarvoor smeedt Factory Zero allianties met installatie- en onderhoudspartners van woningcorporaties. En met de woningcorporaties zelf om te zorgen voor voldoende bouwstromen, vertelt directeur Jasper Hörmann van Factory Zero.

Auteur: Harmen Weijer

In de fabriek van Factory Zero worden vijf installatieapparaten, waaronder boilers, prefab geproduceerd tot een plug-and-play energiemodule.

In de fabriek van Factory Zero worden vijf installatieapparaten, waaronder boilers, prefab geproduceerd tot een plug-and-play energiemodule.

De module, door Factory Zero gedoopt in integrated Climate Energy Module (iCEM), is de afgelopen jaren ontwikkeld, en daarna in de markt gezet en zelf geïnstalleerd, vertelt Hörmann. “In de module zijn prefab vijf installatieapparaten geïntegreerd: een wtw-unit, een inverter voor zonnepanelen, de boiler en hydrodeel van de ruimteverwarming en een lucht/water warmtepomp. Door dit in één module te brengen en plug-and-play installeerbaar te maken, voorkomen we dat er per woning vier keer een vakman moet langskomen om deze apart te installeren. We hebben gewoonweg de menscapaciteit niet om de duurzaamheids- en renovatieopgave op deze oude wijze te realiseren.”

Want, zo rekent Hörmann voor, het grootste probleem is het tekort aan technisch personeel. “Als we het doen, zoals we het altijd hebben gedaan, moet er per direct 3.000 fte beschikbaar komen. Dan alleen halen we het doel om in 2030 een half miljoen corporatiewoningen van het aardgas af te krijgen. Terwijl de maatschappelijke vraag – zeker op dit moment vanwege de hoge gasprijzen – waarschijnlijk een factor 5 meer bedraagt.”

Intentieverklaringen

Inmiddels heeft Factory Zero 3.000 iCEM’s geplaatst, en het bedrijf vindt het tijd worden voor een verdere opschaling. Hörmann: “Daarvoor hebben we de afgelopen maand intentieverklaringen getekend met installatie- en onderhoudspartners, die vaste partner zijn van woningcorporaties voor onderhoud en beheer. Tot nu toe hebben wij de energiemodules niet alleen ontwikkeld en geproduceerd, maar ook geïnstalleerd. Maar daar zijn we eigenlijk helemaal niet goed in, zeker niet als we gaan opschalen. We willen hen betrekken in wat ik zie als de nieuwe wereld: meer volume, lagere risico’s in de uitvoering, tegen lagere marges per woning.”

Deze modules worden bij nieuwbouw- en renovateprojecten in de woningen gehesen.

Deze modules worden bij nieuwbouw- en renovateprojecten in de woningen gehesen.

Dat vraagt aan opdrachtgevende kant wel om langjarige bouwstromen om het verdienstelijk te maken voor alle partijen. “Het is door overheid en woningcorporaties wel aangekondigd, dat die er komen. Maar het moet ook wel gebeuren, want ik zie die grote programma’s die nodig zijn, nu nog niet. Ook de installatie- en onderhoudsmarkt kijkt wel met enige reserve naar ons verhaal, want uiteindelijk verandert hun business. Maar de koek is zo groot dat ons concept kopieerbaar is; dat vinden we ook helemaal niet erg.”

Geschikt

In dit ‘kookboek’, zoals Hörmann het noemt, wordt allereerst gekeken of de woning inderdaad geschikt is voor de iCEM. “Want voor alle duidelijkheid: de huidige module is voor circa 20% van het corporatiebezit echt toepasbaar. Deze module is namelijk alleen nog voor grondgebonden rijtjeswoningen geschikt, want er moeten niet te veel ZAV’s zijn en de woningen moeten uniform genoeg zijn. In een doorontwikkeling kan de toepassing wel breder worden, zoals voor hoogbouw.”

De volgende stap is het planbaar te maken. “Daarvoor praten we nu met woningcorporaties in zowel het oosten, zuiden als westen van Nederland om dit gezamenlijk op te schalen door bouwstromen op te zetten. Zo komen er voor de installatie-, bouw- en onderhoudpartners voorspelbare volumes.”

Garanties

Jasper Hörmann: “Door vijf installatieapparaten in één module te brengen en plug-and-play installeerbaar te maken, voorkomen we dat er per woning vier keer een vakman moet langskomen om deze apart te installeren. We hebben gewoonweg de menscapaciteit niet om de duurzaamheids- en renovatieopgave op deze oude wijze te realiseren.”

Jasper Hörmann: “Door vijf installatieapparaten in één module te brengen en plug-and-play installeerbaar te maken, voorkomen we dat er per woning vier keer een vakman moet langskomen om deze apart te installeren. We hebben gewoonweg de menscapaciteit niet om de duurzaamheids- en renovatieopgave op deze oude wijze te realiseren.”

Hörmann beseft zich terdege dat het overtuigen van de installatiesector nog een behoorlijke kluif is. “Veel bedrijven werken al jaren met bijvoorbeeld dezelfde warmtepompen. Als wij dan met onze plug-and-play module komen, soms zelfs met dezelfde warmtepomp geïntegreerd, is dat tóch een verandering waar ze niet direct garantie aan de opdrachtgever voor durven geven. Dat begrijpen we, dus nemen wij die product- en systeemgarantie op ons. Een voorbeeld is de zorg dat je onderhoud of reparatie aan de buitenmodule op het dak moet doen. Daarover heerst overigens een soort mythe dat die buitenmodule na plaatsing vrijwel niet te bereiken is voor storingen. Maar de meeste, zo niet alle, storingen zitten aan de platenwisselaar, en die zit aan de binnenkant van de dakmodule. Dus die is van binnenuit te onderhouden. En daarom durven we ook te beloven dat als er toch iets aan de buitenmodule mankeert en niet is op te lossen van binnenuit, wij de hoogwerker regelen op onze kosten.”

Komend jaar is een belangrijk jaar voor Factory Zero, stelt Hörmann. “Eind 2023 willen we een landelijk dekkend netwerk aan installatie- en onderhoudpartners hebben die iCEM’s, die wij produceren, kunnen plaatsen in woningen.”