“Vanaf 2023 leveren we alleen nog kabel- en lasdozen van gerecycled materiaal”

Artikel delen

Bij de verduurzaming van de Nederlandse woningen en kantoren zal meer en meer ingezet worden op elektrificeren, want we willen om meerdere redenen van het aardgas af. Denk aan de oorlog in Oekraïne, waardoor we geen aardgas meer uit Rusland ontvangen. Maar ook willen we CO2-reductie en energiebesparing realiseren vanwege de klimaatverandering. Leveranciers van elektrotechnische apparatuur zijn dan ook druk doende om die toenemende elektrificatie te faciliteren. En omdat ook het materialentekort de komende decennia nijpender wordt, gebeurt dat steeds vaker op een circulaire wijze, vertelt Els van Maren, Product Marketing Specialist van de Smart Building divisie van ABB Nederland. “Wij schakelen in onze fabriek in Ede voor de productie van opbouw kabel- en lasdozen zelfs helemaal over op gerecycled en demontabel materiaal.”

Auteur: Harmen Weijer, foto’s: ABB Nederland

De productie van opbouw kabel-en lasdozen

ABB schakelt in de eigen fabriek in Ede voor de productie van opbouw kabel-en lasdozen helemaal over op gerecycled en demontabel materiaal.

Kabeldoos

Sinds vorig jaar mei produceert ABB al de kabel- en lasdozen van 100% gerecycled materiaal, afkomstig van afval van consumenten. Dit wordt tot granulaat verwerkt en opnieuw in het productieproces ingezet.

Veel trends in de bouw gaan richting verduurzaming en energiebesparing, en daar speelt ABB wereldwijd op in. Els van Maren: “Elektrificatie is een direct gevolg van de wens om van het aardgas af te gaan. Op dat gebied gebeurt er momenteel veel, in en rondom de woning. Dat begint dus rondom het huis, dus met het netwerk. Als we nieuwe, maar zeker ook bestaande wijken gaan elektrificeren, is een slimme aanpassing van het stroomnet hard nodig. Op dat vlak zijn wij als ABB al 5 jaar druk doende met een test in de Gorinchemse wijk Hoog Dalem. Die pilot is bijna afgelopen en met de resultaten komen we begin volgend jaar naar buiten. Het uitgangspunt is dat deze buurt zelfregulerend is qua energiemanagement dankzij een goede afstemming van energie-opwekking en -gebruik. Met elkaar probeert men zo veel mogelijk de eigen lokaal opgewekte energie te verbruiken, door energie onderling uit te wisselen. Dat is waarmee we op veel meer plekken in Nederland aan de slag willen. We hebben nu deze ervaringen, maar we weten ook dat we nog veel meer moeten doen. Dat kunnen we ook alleen doen door samen te werken met alle andere technische partners.”

Handjes op de bouw

lasdoosBij een andere trend in de bouw, personeelstekort, is het nodig de productie- en bouwprocessen te stroomlijnen. Van Maren: “Prefab is niet alleen in nieuwbouw, maar ook bij renovatie en transformatie flink in opkomst. Bij het transformeren van bijvoorbeeld kantoren worden – na het strippen van de oude binnenwanden – nieuwe binnenwanden prefab geplaatst. Daar passen stekerbare installaties heel goed in vanwege de flexibiliteit. De vraag naar flexibele en prefab-oplossingen is momenteel enorm. Het is van tevoren te engineeren en snel op de bouw in elkaar te zetten, en dat is heel hard nodig omdat we een tekort aan vakmensen hebben op de bouw.”
Dat heeft voor ABB als consequentie dat ze meer mee gaan denken in 2D- en 3D-bouwmethoden. Van Maren: “Dat betekent dus dat we meer concepten dan alleen producten gaan aanbieden. We weten wat er aan installatiemateriaal in huizen zit en nodig is. We brengen een wandcontactdoos incl. inbouwdoos en kabel terug tot 1 artikel (te bestellen bij de groothandel). Dit voorkomt assemblagetijd en levert snelheid in productie omdat dit product gereed op de plank ligt. Voor een hele woning kun je deze stekerbare standaard terugbrengen tot 18 wandoplossingen. Dat is nog steeds veel, maar wel duidelijk minder dan voorheen. En we gaan verder, want je hoeft de schakelaars niet te bekabelen. Wij kiezen voor draadloos schakelen. Dat past namelijk in die flexibiliteit die bouwer én bewoner wil.”

Het installeren van kabels

Stekerbaar installeren past heel goed bij het transformeren van bijvoorbeeld kantoren, waarbij na het strippen van de oude binnenwanden nieuwe binnenwanden prefab worden geplaatst.

Circulariteit

In de installatiesector is circulariteit eveneens een belangrijk aandachtspunt, maar vooral voor de toekomst. Het is immers nog lang niet makkelijk om circulair te installeren. Belangrijkste bottleneck is de herkomst van grondstoffen en materialen, waarvan de producten of onderdelen zijn gemaakt. Dat is nodig om te kunnen bepalen hoe circulair een product is. “Dat is voor ABB in Nederland een stuk makkelijker, want in Ede staat de fabriek die de dozen en groepenkasten produceert. Sinds vorig jaar mei produceren we de kabel- en lasdozen van 100% gerecycled materiaal, afkomstig van afval van consumenten. Dit wordt tot granulaat verwerkt en opnieuw in het productieproces ingezet. Het gaat hierbij om 113 producten, die op die manier worden gemaakt, compleet met materiaalpaspoorten en de Environmental Product Declarations (EPD’s,), oftewel de milieuproductverklaringen.
Na een halfjaar op deze manier te hebben geproduceerd, heeft ABB in Nederland besloten geheel om te gaan. “We gaan vanaf volgend jaar alle kabel- en lasdozen die in Ede worden gemaakt alleen nog maar leveren van gerecycled plastic. Daarmee behalen we 75% CO2-reductie ten opzichte van de conventionele productiemethode. Die eerste stap naar meer circulariteit maken we gewoon zelf.”

ABB
www.abb.nl