De voordelen van elektrische doorstromers in de energietransitie

Artikel delen

De elektrische doorstromer bestaat al meer dan 70 jaar. In Duitsland en Engeland is het heel gebruikelijk om warm water te maken met behulp van een doorstroomtoestel. In Nederland moeten we nog steeds het vooroordeel tegenspreken dat warm water maken met elektriciteit duur is. Echter groeit de markt voor doorstromers gestaag, mede dankzij de wijziging in het bouwbesluit NEN 1006 van 2018.

Doorverwarmer

In 2005 heeft AB Sales en Trade de importrechten van CLAGE verworven, een Duitse familieonderneming gespecialiseerd in doorstromers. Aarjen de Boer, de eigenaar, heeft veel moeite moeten doen om de vertegenwoordiging te krijgen. Men zag Nederland namelijk als een gasland. Echter zag hij destijds al dat er een verandering gaande was van gas naar elektriciteit, met de opkomst van elektrisch koken.

Hoewel de energietransitie wat later is begonnen, wordt elektriciteit steeds groener opgewekt. Wanneer je je eigen stroom opwekt, is dat bovendien goedkoop. Zo bevinden we ons momenteel in een transitie van gas naar elektriciteit.

Voor de aardgastransitie verwarmden we decentraal. Vaak werd alleen de woonkamer verwarmd en gebruikten we een keukengeiser voor warm water in de keuken en douche. Dit was een gasdoorstroomtoestel. Veel keukens zijn nog steeds uitgerust met dergelijke systemen, met alle gevolgen van dien. Elk jaar zijn er nog steeds tientallen doden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. Er hangen er nog te veel van deze geisers. Het vervangen ervan door een schone en betere elektrische doorstromer zou een betere optie zijn.

Er wordt nog steeds gezegd dat de doorstromer veel stroom kost. Dat de aansluiting voor keuken en douche samen 11 kW verbruikt. Echter is dat niet waar. Alleen op het moment dat je warmwater vraagt gebruikt de doorstromer stroom.

Doorverwarmer boven een wastafelTijdens de aardgastransitie ontstond de combiketel, waarmee het hele huis verwarmd kon worden. Destijds kostte gas 6 cent per kubieke meter, dus dat was geen probleem. Tegenwoordig kost een kubieke meter gas bijna 2 euro. Met centrale verwarming zijn er aanzienlijke verliezen, omdat de leidingen lang zijn duurt het even voordat de warmte op de juiste plek komt. In de energietransitie proberen we de combiketel te vervangen door een warmtepomp, die het beste werkt bij lagere temperaturen. Echter, voor warm water heb je een hogere temperatuur nodig. Al met al werkt de warmtepomp dan weer minder efficiënt. Daarom keren we terug naar vroeger.

Door de verwarming te scheiden van het warme tapwater en bij voorkeur ook decentraal te verwarmen en warm water te maken, hebben we meer mogelijkheden. Zo kunnen we voor elke situatie een oplossing vinden.

We hebben tot nu toe voornamelijk over woningen gesproken, maar wat dacht je van utiliteitsgebouwen? In deze gebouwen staat vaak een groot vat met water van boven de 60 graden in het ketelhuis, dat continu rondgepompt wordt. Het rondpompen kost al gigantisch veel elektriciteit, nog los van de installatie en het onderhoud ervan. Bovendien zijn er warmteverliezen. Als we in plaats daarvan op elke plek een doorstromer gebruiken, hebben we lagere investeringskosten, bijna geen onderhoud en een laag energieverbruik. Daarom stappen steeds meer verzorgingshuizen en ziekenhuizen over op doorstromers. Bij het douchen gebruiken ze een kleine hoeveelheid stroom en tussendoor voor het keukengebruik. Met een gelijktijdigheid van 5% op 100 eenheden komen we al een heel eind qua aansluitwaarde.

Voor utiliteitsgebouwen of kantoorgebouwen die worden omgebouwd tot wooneenheden is een doorstromer een prachtige oplossing. Er is geen dure centrale voorziening nodig en decentralisatie is ideaal. Woningen kunnen, wanneer we decentraal en gescheiden denken, gemakkelijk van het gas afstappen.

AB Sales & trades
www.absalestrade.nl/
Stand 1.A033