Binnenwarmtepomp als vervanger van MV-box of WTW-unit

Artikel delen

Om bij renovaties flinke labelstappen te kunnen maken, kiezen steeds meer woningcorporaties en VvE’s voor het plaatsen van zogeheten binnenwarmtepompen. Deze warmtepompen hebben geen buitenunit en gebruiken de warmte uit de afgezogen vervuilde binnenlucht voor verwarming en tapwater. Richard Vermeeren en Michel Pothuizen van Inventum Technologies leggen de mogelijkheden van binnenwarmtepompen uit.

Binnenwarmtepomp

Een binnenwarmtepomp, ook wel ventilatiewarmtepomp genoemd, werkt uitsluitend met de afgezogen ventilatielucht uit de woning als bron, die via mechanische- of balansventilatie uit de woning wordt gehaald. De energie uit deze afgezogen, warme lucht wordt hergebruikt voor de verwarming en het tapwater van de woning. Daardoor gaat deze warmte niet verloren en is het de hoogste brontemperatuur voor een warmtepomp om toe te passen.

Uit deze bron van circa 20°C kan een binnenwarmtepomp tot wel 5kW aan vermogen halen. Dat gebeurt door de binnenlucht terug te koelen tot wel -15 °C en kan het CV-water worden opgewarmd tot wel 60°C.

Twee tot drie labelstappen

Grote gebouweigenaren als VvE’s en woningcorporaties zijn geïnteresseerd in deze oplossing, weet Michel Pothuizen, sales manager bij Inventum Technologies. “Als woningen goed zijn te isoleren, kan men met deze binnenwarmtepomp 2 tot 3 labelstappen halen zonder dat er een buitenunit hoeft te worden geplaatst.”

Daarnaast zijn de binnenwarmtepompen relatief makkelijk te installeren voor een aantrekkelijke prijs en erg gemakkelijk te onderhouden. Pothuizen: “Het vervangen van een MV-box door onze Spaarpomp is erg laagdrempelig. Je hoeft bijvoorbeeld ook geen F-gassencertifcaat te hebben, waardoor het voor iedere monteur uit te voeren is.” 

WTW vervanger

Binnenwarmtepomp“Ook kan je met onze binnenwarmtepomp een WTW-unit vervangen”, zegt Richard Vermeeren, conceptmanager bij Inventum Technologies. “Met onze Modul-AIR en GreenComfort Module vervang je een WTW, maar heb je ook gelijk een hybride warmtepomp. Je kan er zelfs de optie bij kiezen om ook tapwater te maken. En dat allemaal met dezelfde afmetingen als een WTW en het gebruik van dezelfde luchtkanalen.”

Niet geschikt voor alle woningen

Maar, zo stellen Pothuizen en Vermeeren beiden heel duidelijk, de binnenwarmtepomp is zeker niet voor iedere woning geschikt. De beperking is tweeledig: ventilatievraag en warmtevraag. Vermeeren: “Onze warmtepomp is een ventilatie-unit en warmtepomp in één toestel. In de hybride variant kan er maximaal 350 m3/h lucht mee worden geventileerd en adviseren wij altijd minimaal volgens de normen van het Bouwbesluit. Heeft je woning volgens de berekeningen meer ventilatielucht nodig, dan zijn onze apparaten niet de oplossing.”

Bij de all-electric warmtepompen van Inventum Technologies wordt naast ventilatielucht ook het warmteverlies als norm gehanteerd. “Is het warmteverlies van een woning meer dan 7,5kW, verwijzen we ze heel graag door naar onze collega-bedrijven die andere types warmtepompen maken”, stelt Pothuizen. Hij wordt aangevuld door Vermeeren: “Door heel duidelijk te zijn over wat er wel en niet kan, willen we voorkomen dat we achteraf klachten en problemen moeten gaan oplossen omdat vooraf geen goede keuze is gemaakt. Bij elk van onze projecten kijken dan ook altijd onze collega’s van Technical Consultancy mee.”