Optimaal binnenklimaat voor Van der Brugghenschool in Huizen

Artikel delen

Om in een bestaand schoolgebouw een nieuw energiezuinig ventilatiesysteem te installeren is met recht een uitdaging te noemen. In de Van der Brugghenschool in het Noord-Hollandse Huizen is het installatiebedrijf LOGO Huizen gelukt een ventilatiesysteem van Orcon te installeren. Dat was alleen mogelijk door dit systeem niet horizontaal in het plafond maar verticaal in ‘stille tussenruimtes’ te plaatsen. Het resultaat is er niet minder om: een gezond en comfortabel binnenklimaat, waarin leerkrachten geconcentreerd kunnen werken en leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

In de Van der Brugghenschool in het Noord-Hollandse Huizen is het installatiebedrijf LOGO Huizen gelukt een ventilatiesysteem van Orcon te installeren.

In de Van der Brugghenschool in het Noord-Hollandse Huizen is het installatiebedrijf LOGO Huizen gelukt een ventilatiesysteem van Orcon te installeren.

Voor dit project was het extra belangrijk om een compact en stil systeem toe te passen. De beschikbare ruimte in het gebouw was namelijk erg beperkt. “Al snel kwamen we gezamenlijk tot de conclusie dat de Orcon WTU het meest geschikt zou zijn”, vertelt Thorsten Hoogstad, accountmanager van Groupe Atlantic. Deze compacte decentrale warmteterugwinunits (WTU) zijn bij uitstek geschikt voor toepassing in bestaande scholen, dankzij de kleine inbouwhoogte en de uiterst stille werking.

Toepassing in het plafond – waar meestal voor wordt gekozen – was hier door ruimtegebrek echter geen optie. De plafonds boden in deze school zodanig weinig ruimte dat zelfs de meeste compacte systemen geen uitkomst boden.

Thorsten Hoogstad, accountmanager van Groupe Atlantic, inspecteert samen met Henk Gooijer, eigenaar van installatiebedrijf LOGO Huizen, de mogelijkheden in de school.

Thorsten Hoogstad, accountmanager van Groupe Atlantic, inspecteert samen met Henk Gooijer, eigenaar van installatiebedrijf LOGO Huizen, de mogelijkheden in de school.

Plaatsing in ‘stille tussenruimte’

Diverse lokalen en ruimtes beschikten echter wel over een bergingsruimte. Hier was er wel ruimte om de WTU-systemen verticaal tegen de wanden te monteren en vanaf daar te laten aansluiten op de (nieuwe) luchtkanalen.

Vanaf daar viel de keuze specifiek op de Orcon WTU-800-EC-IE. Deze reeks kan namelijk op verscheidene wijzen gemonteerd worden, waardoor verticale plaatsing geen enkel probleem is. Hierdoor kent het systeem veel flexibiliteit en toepasbaarheid, zelfs in de meest uitdagende renovatie situaties, zoals in Huizen.

Naast het eenvoudig installeren van dit systeem vraagt het ook weinig onderhoud vraagt en kan het zelfs op afstand ingeregeld worden. Via een webportal monitort de installateur het systeem 24/7. Zo houdt de installateur constant de vinger aan de pols, zodat hij kan anticiperen op storingen en snel kan handelen bij calamiteiten, als hij wil met de support van Orcon.

Toepassing in het plafond – waar meestal voor wordt gekozen – was hier door ruimtegebrek echter geen optie. In een aantal bergingsruimten bij de lokalen was dit echter mogelijk.

Toepassing in het plafond – waar meestal voor wordt gekozen – was hier door ruimtegebrek echter geen optie. In een aantal bergingsruimten bij de lokalen was dit echter mogelijk.

Comfortabel, gezond en zuinig

Goede ventilatie wordt vaak onderschat maar een slecht binnenklimaat kan voor allerhande klachten zorgen, denk aan concentratieproblemen, hoofdpijn en zelfs astma. De afgelopen jaren is tijdens de corona-crisis pijnlijk duidelijk geworden hoe belangrijk goede ventilatie is, zeker op scholen.

Ook bij de Van der Brugghenschool staat een gezond en comfortabel binnenklimaat voor de scholieren en leerkrachten voorop. Zo zorgt de WTU er dankzij de integreerde warmtewisselaar voor comfort en zorgen de CO₂-sensoren in de lokalen ervoor dat er waar nodig bijgestuurd zodat er altijd voldoende frisse en schone lucht aanwezig is in de lokalen.

Daarnaast is het energieverbruik door het toepassen van de nieuwste technologieën zeer laag. De toegepaste EC-motoren met achterovergebogen schoepen zijn voorzien van gelijkstroomtechniek, met als resultaat: een zeer hoog rendement, een hoge energiebesparing en een lange levensduur.

Hierdoor kan de Van der Brugghenschool niet alleen energie besparen maar zijn zij te allen tijden gegarandeerd van een optimaal binnenklimaat. Waarmee zij ook voldoen aan het Frisse Scholen programma.

Toepassing in het plafond – waar meestal voor wordt gekozen – was hier door ruimtegebrek echter geen optie. In een aantal bergingsruimten bij de lokalen was dit echter mogelijk.

Orcon
www.orcon.nl