“Ouderwetse stoppenkast is gevaarlijk en vertraagt de energietransitie”

Artikel delen

Honderdduizenden woningen in Nederland hebben een verouderde meterkast. De ouderwetse elektrische stoppenkasten met zekeringen zouden op grote schaal plaats moeten maken voor moderne groepenkasten met automatische zekeringen. Gebeurt dat niet, dan loopt de energietransitie vertraging op. Dat stelt slektrotechnisch specialist John van Vugt van brancheorganisatie Techniek Nederland

Stoppenkast

Meterkasten met daarin ‘stoppen’ (losse zekeringen van porselein) dateren van vóór 1990. Sindsdien zijn we in onze woningen steeds meer elektrische apparaten met een hogere energievraag gaan gebruiken. De laatste jaren zijn daar in en om veel woningen nog warmtepompen en oplaadpunten voor een elektrische auto bij gekomen. Inmiddels wekken veel huishoudens bovendien duurzame energie op met zonnepanelen.

John van Vugt constateert dat de stoppenkast op die toenemende elektrificatie niet berekend is. “De meterkast is een belangrijke ruimte in elke woning. Wanneer daar iets misgaat, dan kan dat tot gevaarlijke situaties leiden, van stroomuitval tot brand. De bedrading van oude stoppenkasten is niet geschikt voor het aansluiten van apparaten met grotere vermogens. Door overbelasting ontstaat oververhitting waardoor onderdelen kunnen uitvallen, kabels kunnen doorbranden en er kan uiteindelijk zelfs brand ontstaan in de meterkast.’

Vervangen door moderne groepenkast

Als een woning zonnepanelen, een oplaadpunt voor de elektrische auto en/of een warmtepomp krijgt, is het volgens Van Vugt belangrijk dat de eigenaar goed wordt geadviseerd. Een moderne groepenkast is geschikt voor apparaten die stroom opwekken, opslaan en terugleveren aan het elektriciteitsnet. Ook zijn ze geschikt voor de toepassing van moderne energiemanagementsystemen die het energieverbruik in een woning of wijk optimaliseren. Een moderne groepenkast schakelt automatisch op basis van de energievraag en schakelt uit bij overbelasting.

Techniek Nederland wijst ook nog op het recyclen van oude stoppenkasten. “Oude stoppenkasten moeten niet zomaar in de container verdwijnen. Vaak zijn er nog waardevolle materialen zoals koper en kunststof die kunnen worden hergebruikt.”