In de spotlight

Artikel delen

Klimaatbewust douchen

Als je een badkamer gaat (ver)bouwen, en deze graag duurzamer wil maken en energie wil besparen, hebben wij goed nieuws voor je. Een douchegoot met warmtewisselaar (wtw) is dan dé oplossing. Deze zorgt ervoor dat de restwarmte in het afvalwater van de douche voor een groot deel terug te winnen is om het koude toestromende water mee voor te verwarmen. Hierdoor hoeft de cv-ketel of warmtepomp minder heet water te leveren.

Hoe werkt de wtw-douchegoot?

WTW doucheHet principe van de ShowerDrain X, onze wtw-douchegoot is eenvoudig. Het gebruikte water dat door de doucheafvoer wegstroomt heeft een temperatuur van ca. 36°C. Het schone kraanwater dat naar de (thermostatische) mengkraan stroomt heeft een gemiddelde temperatuur van 10°C. Er is dus een flink temperatuurverschil, waardoor er warmte uitgewisseld kan worden. De warmte-uitwisseling vindt plaats met een warmtewisselaar die in deze wtw-douchegoot is ingebouwd. Om maximaal rendement te behalen wordt gebruik gemaakt van het tegenstroom principe. Door de voorverwarming van het kraanwater is er veel minder warm water nodig om de gewenste douchewatertemperatuur van ca. 38°C te
krijgen.

Veiligheid

In de warmtewisselaar wordt een dubbele scheiding tussen douchewater en drinkwater toegepast. Hiermee voldoet de ACO ShowerDrain X aan de Nederlandse en Europese regelgeving (NEN-EN 1717). Ook voldoet deze wtw-douchegoot aan de richtlijn Legionella preventie dankzij de geringe inhoud van de warmtewisselaar (< 1 liter), in combinatie met de hoge stroomsnelheid.

WTW douchegoot

Hoeveel kun je besparen met een wtw-douchegoot?

De gemiddelde Nederlander verbruikt bijna 50 liter warm water per dag om te douchen (bron : VEWIN). Uitgaande van een standaard HR ketel is het gasverbruik hiervoor 95m3 gas per persoon per jaar. Dit gasverbruik kun je met de ACO ShowerDrain X halveren, zodat je met een gezin van 4 personen 190m3 gas per jaar bespaart, vermenigvuldigd met de huidige gasprijzen levert dit een aardig bedrag op! Door toepassing van de ACO ShowerDrain X realiseer je een aanzienlijke verbetering van het energielabel van de woning. Met andere woorden een zuiniger en dus aantrekkelijker huis! Daarnaast wordt natuurlijk het milieu gespaard en dat is niet in geld uit te drukken.

ACO
www.aco.nl

RenovatieTotaal