Rechter geeft Ymere toestemming voor renovatie Amsterdamse Marnixstraat

Artikel delen

Woningcorporatie Ymere mag met het renoveren, verduurzamen, verbeteren en toevoegen van 8 extra starterswoningen van 10 panden aan de Marnixstraat in Amsterdam. Dat heeft de rechtbank bepaald. Een aantal bewoners stelde een flink aantal extra eisen en wilde geen extra woningen. De rechter was het daarmee niet eens en liet het maatschappelijk belang zwaarder wegen.

AppartementenDe woningen aan de Marnixstraat zijn dringend aan een renovatie toe. Het gaat om een renovatieproject (funderingsherstel, verstevigen/recht leggen vloerbalken, ander onderhoud en verduurzamen met nadruk op verbeteren van de isolatie en ventilatie) in onbewoonde staat. De huurders moeten hierdoor voor een 1 tot 1,5 jaar tijdelijk de woning uit. Bij terugkomst is hun huis comfortabeler en energiezuiniger. En betalen ze nagenoeg dezelfde huur. Kosten: circa 250.000 euro per woning.

“De renovatie willen we ook combineren met het ombouwen van zolderbergingen tot woningen voor starters”, legt procesmanager Maxim Labordus van Ymere uit. “Daardoor kunnen we startende woningzoekenden, die vaak al heel lang wachten op betaalbare sociale huurwoning, eerder aan een huis helpen. Er komen 8 starterswoningen bij.” Het complex telt dan in totaal 47 adressen.

De bewonerscommissie was tegen de plannen van Ymere. Ander twistpunt was dat de bewonerscommissie ook nog vloerverwarming wilde, dat de woningen volledig gasloos zouden moeten worden met het oog op de toekomst. Het pand is gebouwd rond 1910-1920. Dit soort type gebouwen, in hartje Amsterdam, aardgasvrij maken en op alternatieve manier verwarmen is een uitdaging, stelt Ymere. Labordus: “We volgen daarin de koers van de gemeente Amsterdam voor een alternatief voor aardgas per buurt of wijk. We bereiden de woningen wel altijd voor op een alternatief voor aardgas. Na renovatie is koken elektrisch, ouderwetse gashaarden worden vervangen door zeer zuinige cv-ketels. Vloerverwarming aanleggen in het pand is technisch ingewikkeld, vergt veel aanpassen en is bovenal onnodig.”

Voor dit soort projecten is 70 procent instemming van huurders noodzakelijk. In het gebouw was onderlinge verdeeldheid. De kwestie speelt met 12 huurders. In dit geval zijn er formeel 6 voor, 6 tegen.