Meer voordeel voor Energielabel A++ en hoger

Artikel delen

Voor ondernemers die volgens de renovatiestandaard de hoogst haalbare energieprestatieverbetering voor hun bedrijfsgebouw realiseren (A++ of A+++) geldt dat het maximum investeringsbedrag is verhoogd. Daarmee wordt investeren in maximale energieprestatieverbeteringen van bedrijfsgebouwen extra aantrekkelijk.

Woningen met zonnepanelen
Dat blijkt uit de nieuwe Energielijst 2024, die door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is uitgegeven. De Energielijst is de basis van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regeling is populair onder ondernemers, want het aantal aanvragen voor de EIA nam de laatste jaren fors toe. Dit jaar is opnieuw € 10 miljoen meer beschikbaar, waardoor er een budget van € 259 miljoen beschikbaar is. De komende twee jaar wordt nog meer geld uitgetrokken: € 441 miljoen in 2025 en € 470 miljoen in 2026. Vanaf 2027 wordt het budget structureel verhoogd met € 53 miljoen per jaar.

Nieuw in de Energielijst zijn ook enkele afvallers, want voor dit jaar zijn niet langer bedrijfsmiddelen opgenomen waarvan de terugverdientijd duidelijk korter is dan 5 jaar. Door de Energiebesparingsplicht zijn bedrijven en instellingen verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Deze verplichte maatregelen hebben geen belastingvoordeel meer van de EIA.

Zonnepanelen

Aanpassingen zijn er ook voor zonnepanelen met een elektriciteitsaansluiting voor kleinverbruikers. Vanaf 2024 geldt hiervoor een maximum vermogen van 55 kW. Hierdoor is er alleen nog belastingvoordeel voor investeringen in kleinere installaties met een hogere terugverdientijd.