Van het gas af: een gids voor de renovatiesector

Artikel delen

In de transitie naar duurzamere energiebronnen speelt ‘van het gas af gaan’ een cruciale rol. Voor professionals in de renovatiesector biedt dit kansen en uitdagingen. Dit artikel verkent de mogelijkheden om bestaande woningen gasvrij te maken, de kosten, subsidies, en hoe je zonder warmtepomp van het gas af kunt.

warmtepomp

Kun je van het gas af zonder warmtepomp?

Ja, er zijn alternatieven voor de warmtepomp om een woning van het gas af te halen. Elektrische verwarmingsopties zoals infraroodpanelen en elektrische vloerverwarming bieden mogelijkheden. Daarnaast kan de inzet van zonneboilers en pelletkachels bijdragen aan een duurzame warmtevoorziening.

Opties voor verwarming zonder gas:

 • Infraroodpanelen: directe warmte waar nodig, efficiënt in gebruik.
 • Elektrische vloerverwarming: geschikt voor volledige verwarming of als bijverwarming.
 • Zonneboilers: voor warm water, eventueel in combinatie met een elektrische bijverwarmer.
 • Pelletkachels: een duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel.

Van het gas af: wat zijn de kosten?

De kosten voor het gasvrij maken van een woning variëren sterk, afhankelijk van de staat van de woning, de gekozen oplossingen en de grootte van de woning. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €15.000 en €25.000 voor een tussenwoning. Cruciaal is een goede isolatie als basis, gevolgd door het kiezen van de juiste verwarmingsoplossing.

Krijg je subsidie door van het gas af te gaan?

De overheid biedt verschillende subsidies om de overgang naar gasvrij wonen te stimuleren. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een voorbeeld, die ondersteuning biedt bij de aanschaf van zonneboilers en pelletkachels. Daarnaast zijn er lokale initiatieven en subsidies beschikbaar voor het verbeteren van de woningisolatie.

Beschikbare subsidies:F

 • ISDE: voor de aanschaf van zonneboilers, pelletkachels en andere duurzame installaties.
 • Subsidie energiebesparing eigen huis (seeh): voor isolatiemaatregelen.
 • Regionale subsidies: controleer de lokale mogelijkheden voor extra ondersteuning.

Van het gas af bestaande woning: hoe pak je het aan?

 • Start met een energieaudit: beoordeel de huidige staat van de woning en identificeer de meest effectieve verbeteringen.
 • Verbeter isolatie: optimaliseer de isolatie van dak, muren, vloer en ramen om warmteverlies te minimaliseren.
 • Kies de juiste verwarmingsoptie: afhankelijk van de situatie en wensen van de klant, selecteer de meest passende verwarmingsoplossing.
 • Implementeer duurzame energieoplossingen: overweeg zonnepanelen om de elektriciteitsbehoefte duurzaam op te wekken.
 • Maak gebruik van subsidies: onderzoek de beschikbare subsidies en help klanten bij het aanvragen hiervan.

Voor professionals in de renovatiesector biedt de transitie naar gasvrij wonen zowel uitdagingen als kansen. Door op de hoogte te zijn van de alternatieven voor de warmtepomp, de kosten en beschikbare subsidies, kun je klanten effectief adviseren en begeleiden in hun transitie naar duurzamer wonen. Het is een kans om bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen en tegelijkertijd een nieuwe markt te ontginnen.