Stabiele vooruitzichten installatiebranche ondanks bouwuitdagingen

Artikel delen

Techniek Nederland heeft het Economisch Dashboard Installatiebranche gepubliceerd. Het document geeft een stabiel beeld van de verwachtingen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De voorziene krimp in de bouwproductie in 2024 is van invloed op het werk in nieuwbouw voor de installatiebranche. Echter zorgt de grote vraag in renovatie en onderhoud voor energiebesparende maatregelen dat dit wordt gecompenseerd.

Bron: Techniek Nederland

Zonnepanelen op veranda

De bouwsector maakt zich op voor een minder jaar. Mede door de opgelopen bouwkosten en gestegen rentes wordt er in 2024 een krimp verwacht van de totale bouwproductie. Er moet rekening gehouden worden met verminderde bouwactiviteiten, maar het zal niet de vrije val zijn die economen eind vorig jaar en begin dit jaar voorspelde. Dit is tevens ook terug te zien in het aantel verleende vergunningen. Bij de woningbouw is dat het grootst met een daling van 9,3% terwijl terwijl de schade voor utiliteitsbouw relatief beperkt blijft met een 4,9% daling.

De verwachting is dat op de lange termijn de productie van woning- als utiliteitsbouw stabiliseert met voorzichtige tekenen van herstel in 2025. Dit heeft onder andere te maken met de inmiddels verbeterde economische omstandigheden, waaronder het herstel van de stabiliserende rentes.

Tenslotte hebben de marktontwikkelingen van de bouw nog steeds veel invloed op de installatiesector. Trends in energiebesparende maatregelen voor bestaande bouw zetten onverminderd door omdat er weinig nieuwbouw wordt verkocht.

Stabiele vooruitzichten

Net zoals in het voorgaande kwartaal, is de hoeveelheid orders die nog uitgevoerd moet worden gelijk aan ongeveer 10 maanden werk. Ook de omzetverwachtingen en offerteaanvragen verschillen niet veel ten opzichte van het vorig kwartaal. De meeste respondenten verwachten een positieve resultaatverwachting, al is er wel een opvallend verschil, waarbij een redelijk deel van de respondenten minder dan 5% verlies verwacht. Dit is een verandering van 6% ten opzichte van 0% van het vorige kwartaal. Al met al zijn de huidige ontwikkelingen in de installatiebranche vrij stabiel, alleen zijn de verwachtingen voor zowel onderhoud als renovatie positiever dan nieuwbouw.

De verwachtingen van de installatiebranche zijn een vertaling vanuit het conjunctuuronderzoek, dat Techniek Nederland ieder kwartaal uitvoert onder installatiebedrijven met meer dan 25 werknemers. Deelnemers aan dit onderzoek krijgen een rapportage waarin hun verwachtingen uiteengezet worden tegen de verwachtingen van branchegenoten.

Download en bekijk hier het dashboard