Innovaties voor netcongestie gevraagd

Artikel delen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) daagt marktpartijen uit om innovatieve producten en diensten te ontwikkelen die de netcongestie oplossen. Er is een budget beschikbaar van maximaal € 1.500.000.

Een rustige woonwijk met moderne huizen langs een smal kanaal. In de verte zijn grote hoogspanningsmasten zichtbaar, die zich uitstrekken over het landschap onder een heldere blauwe lucht met enkele wolken.

De standaardoplossing voor het netcongestieprobleem is verzwaring, maar dat is een dure oplossing die bovendien lang op zich laat wachten. Niet-gebruikte netwerkcapaciteit slim inzetten kan de oplossing zijn, maar hoe? Voor deeën voor een slimmer ontwerp van de infrastructuur of slimmere processen heeft het ministerie van EZK budget beschikbaar ?

Het gaat om twee categorieën: Middelen en begeleiding voor een haalbaarheidsonderzoek van jouw idee (€ 300.000) (gunning juni 2024), en Middelen en begeleiding voor de ontwikkeling van jouw prototype (€ 1,2 miljoen) (gunning eind 2024)

Zie hier voor meer info: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sbir/betere-benutting-van-de-capaciteit-van-elektriciteitsnetwerken

Bron: RVO