Slimme regelaars zorgen voor frisse lucht in 70 jaar oude portiekflats

Artikel delen

De wens van woningcorporatie WonenBreburg is duidelijk voor hun 130 portiekflats uit aan de Nassaustraat in Tilburg. De corporatie wilde graag dat hier balansventilatie met warmteterugwinning zou kunnen worden geïnstalleerd, zodat de bewoners van deze 70 jaar oude flats frisse lucht op een duurzame wijze krijgen. De keuze viel op het collectieve Zehnder ComfoVar Aero-systeem. Daarmee hebben deze flats een primeur, want het is de eerste keer dat dit systeem wordt toegepast in Nederland.

Auteur: Harmen Weijer
Foto’s: Zehnder

Aan de Nassaustraat in Tilburg heeft een bouwteam onder leiding van BAM Wonen 130 portiekflats verduurzaamd.

Aan de Nassaustraat in Tilburg heeft een bouwteam onder leiding van BAM Wonen 130 portiekflats verduurzaamd.

Het gaat om de eerste portiekflats van Tilburg, aan de Nassaustraat, die nu 70 jaar oud zijn. Hier heeft een bouwteam onder leiding van BAM Wonen 130 portiekflats van WonenBreburg verduurzaamd. Al tijdens de schouw is duidelijk dat een traditioneel balansventilatiesysteem lastig inpassen is vanwege de beperkt beschikbare ruimte. Ventileren met warmteterugwinning is wél de nadrukkelijke wens van WonenBreburg. En het is ook nodig, stelt Johan van Bakel, programma-manager van BAM Wonen. “Waar we vooral mee te maken hebben met dit type woningen van 70 jaar oud is de best wel slechte luchtkwaliteit en vochthuishouding.”

Een ander aspect in dit soort portiekflats, waarvan er duizenden in heel Nederland zijn gebouwd en nog steeds staan, is dat voor gangbare ventilatiesystemen met warmteterugwinning te weinig ruimte is. Althans, in de woningen, en dat bracht de partijen op de ComfoVar Aero van Zehnder, aangedragen door co-maker RenovAir in dit project. Dit systeem werkt met een centrale luchtbehandelingskast voor meerdere woningen, met per woning kleppen voor aan- en afvoer van lucht.

Vanwege de beperkt beschikbare ruimte zijn twee centrale ventilatie-units in de berging geplaatst. Het gaat om de ComfoVar Aero van Zehnder.

Vanwege de beperkt beschikbare ruimte zijn twee centrale ventilatie-units in de berging geplaatst. Het gaat om de ComfoVar Aero van Zehnder.

Berging

De ventilatie-units staan in Tilburg in de berging. Per drie of vier boven elkaar liggende woningen zijn twee units gekoppeld, die samen een capaciteit hebben van 700 m3 lucht per uur. RenovAir heeft in de woningen nieuwe centrale toe- en afvoerkanalen aangelegd en heeft deze weggewerkt in een nieuw opgebouwde schacht in een hoek van de keuken. Hier zorgen twee luchtregelaars voor voldoende – en indien nodig voorverwarmde – lucht naar de woning toe en voor de juiste hoeveelheid afgevoerde lucht. Inblaasleidingen – weggewerkt boven een verlaagd plafond in de keuken en hal – voorzien de slaapkamers en woonkamer van verse lucht. Dat gebeurt op basis van CO2-sturing. Deze luchtverdelers zijn onderhoudsvrij; onderhoud en service aan het systeem vindt alleen plaats aan de centrale luchtbehandelingskast.

Doordat de units niet in de woning maar in de berging staan, hoeven installateurs voor onderhoud niet meer naar binnen bij de bewoners thuis.

Doordat de units niet in de woning maar in de berging staan, hoeven installateurs voor onderhoud niet meer naar binnen bij de bewoners thuis.

Druppelvormige regelaar

Het bijzondere aan dit systeem is de druppelvormige regelaar in de klep. “Het voordeel van die druppel is dat je heel precies het volume kan regelen”, legt directeur Bart Wijers van RenovAir uit. Maar dat is niet het enige: “Als er onderhoud nodig is hebben bewoners daar geen last van, want de monteur hoeft de woning niet meer in”, zegt Nina Remmers, projectleider bij RenovAir. “Ook het vervangen van filters is niet langer de verantwoordelijkheid van de bewoner.”

De ComfoVar Aero is sinds een jaar of twee op de markt, maar is tot nu toe nog niet ingezet. Jerôme Corba van Zehnder: “Dit project in Tilburg is het allereerste project waar we de ComfoVar inzetten, en dus ook nog niet in de bestaande. Dit is dus een nieuw concept dat we kunnen toepassen met partijen als RenovAir en WonenBreburg in de bestaande bouw.”

Het bijzondere aan dit systeem is de druppelvormige regelaar in de klep, die heel precies het luchtvolume kan regelen.

Het bijzondere aan dit systeem is de druppelvormige regelaar in de klep, die heel precies het luchtvolume kan regelen.

Awards

De ComfoVar Aero is in 2022 op de vakbeurs VSK geïntroduceerd. In 2023 won Zehnder met ComfoVar Aero de BouwBeurs Award. En eerder dit jaar won het Zwolse bedrijf de Duurzame Innovatie Award tijdens de vakbeurs Renovatie & Transformatie. Die laatste award is voor een bijzondere samenwerking die Zehnder met metaalbewerkingsbedrijf HDA Haarlem heeft uitgevoerd. Het resultaat is een ventilatie-unit in een platte kast, die in een galerijflat tussen twee consoles van de galerij past. Deze kast is slechts 30 cm diep en is via een deurtje altijd bereikbaar voor onderhoud. Ook is er een duidelijke scheiding tussen aanvoer en afblaas, zodat de luchtstromen op een galerij zich niet hinderlijk mengen.

Zehnder
www.zehnder.nl/nl