Eerste resultaten Green Deal Aardgasvrije wijken

Artikel delen

Voormalig minister Kamp van Economische Zaken ondertekende in maart 2017 samen met 31 gemeenten, 12 provinciën en 5 netbeheerders de Green Deal Aardgasvrije wijken. De deal stelt gemeenten in staat woningen op een andere manier te laten verwarmen dan met aardgas. De bedoeling is dat elke gemeente een wijk selecteert om aardgasvrij te maken. Zoetermeer koos de wijk Palenstein.

Woningcorporatie De Goede Woning uit Zoetermeer is in Palenstein bezig met de renovatie van 120 woningen naar nul-op-de-meter (NoM). Het project is in handen van Dura Vermeer die de woningen uit de jaren 60 voorziet van een nieuw dak, een nieuwe gevel en een energiemodule. In 80% van de woningen wordt bovendien een nieuwe badkamer, toilet en keuken geplaatst. “Voor dit project zijn we aangesloten bij het NoM-concept van Dura Vermeer. De woningen worden met behulp van de energiemodule iCEM en zonnepanelen energieneutraal gemaakt”, vertelt Christine Smit, architect bij A3 Architecten. De energiemodule van iCEM wordt aan de voorzijde buiten de woning geplaatst en voorziet de woning van ventilatie, verwarming en warm tapwater. In de module is onder meer een luchtwarmtepomp opgenomen, zodat de woningen ook daadwerkelijk van het gas gehaald kunnen worden.

In de Zoetermeerse wijk Palenstein worden de woningen met behulp van de energiemodule iCEM aan de voorzijde en volledig dakvullende zonnepanelen energieneutraal gemaakt.

Rol Architect

Volgens Smit is de betrokkenheid van een architect bij een dergelijke renovatie belangrijk. “Je ziet in de markt ook vaak dat dit soort concepten zonder architect uitgevoerd worden, maar het is belangrijk dat je specifiek op een locatie ontwerpt. Elke plek heeft zijn eigen karakter, problematiek en specifieke omgeving en daardoor ook een eigen ontwerp nodig. In dit geval was dat onder meer een nis in de huiskamer, waar alle aansluitingen voor de energiemodule in gemaakt moesten worden. Daarnaast zijn de gevels een stuk lichter geworden waardoor de wijk een frissere aanblik krijgt. Dit is gecombineerd met verschillende kleuren kopgevels, waardoor de herkenbaarheid in de wijk is vergroot.”

Warmtenet

In de wijk Palenstein is voor een all-electric-oplossing gekozen, maar volgens Smit is dat zeker niet de enige optie. “Met name in hoogbouw heeft bijvoorbeeld een warmtenet veel potentie. Daar is all-electric veel moeilijker toe te passen, omdat je te maken hebt met een beperkt dakoppervlak voor zonnepanelen. Daarom is een warmtenet een fijne keuze, zeker als het er al ligt.”
Er is volgens Smit dan ook niet een uniforme oplossing voor de gehele Nederlandse woningvoorraad. “We hebben alle opties nodig. Het is ook niet zo dat je één concept ontwikkelt en dat vervolgens door kunt stempelen naar alle wijken van hetzelfde type in heel Nederland. Je hebt toch altijd te maken met lokale omstandigheden.”

Prijsgedreven

Als ze toch een gemene deler in de renovatieconcepten moet noemen? “Isoleren, isoleren, isoleren: dat zie je overal terug. En daarnaast zijn alle producten prijsgedreven. Als het te duur is, gaat het project niet door. Dat is af en toe wel jammer als architect. Maar het is ook heel uitdagend om voor weinig geld toch iets moois neer te zetten. Je moet er ook rekening mee houden dat het vaak wel om een sociale huurwoning gaat, met het bijbehorende kostenplaatje.”